Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Твърда линия >> Нино...
Твърда линия >> Нинова: ГЕРБ и ДПС отхвърлят ветото на Радев със сделка! Оставаме извън парламента! (ВИДЕО)

Твърда линия >> Нинова: ГЕРБ и ДПС отхвърлят ветото на Радев със сделка! Оставаме извън парламента! (ВИДЕО)Да излезем всички и гласуваме, те няма да могат да променят този огромен вот, призова лидерът на БСП

Това е още едно доказателство за правотата на намеренията и поведението ни да стоим извън това статукво и това задкулисие. На това статукво и това задкулисие има алтернатива и твърдим, че ние сме алтернативата, подчерта тя

 

Вероятно ветото върху Изборния кодекс ще бъде отхвърлено, но това е сделка между ГЕРБ и ДПС, чиято цена е опрощаването на дълговете на Мюфтийството.

 

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията на "Позитано" 20.

 

Нинова заяви, че депутатите от БСП остават твърдо извън пленарната зала на Народното събрание.

Тя призова гражданите - "Да излезем всички и гласуваме, те няма да могат да променят този огромен вот!"

 

„Вероятно ще бъде отхвърлено ветото на президента, както стана и вчера в комисията. Виждате, че ДПС, ГЕРБ и „Обединени патриоти“ в пълно съгласие отхвърлят аргументите на президента, а и нашите. Аз определям това като поредната сделка, особено между ДПС и ГЕРБ", каза Нинова.

И се обърна към медиите: "Цената на тази сделка, колеги, търсете в петък в дневния ред на парламента, точка 1. Казва се Закон за вероизповеданията. И питайте Българската православна църква какво мисли по този въпрос.“

 

"Сделката е, ние ви подкрепяме, за да отхвърлим ветото на президента, вие ни опрощавате задълженията на мюфтийството", обясни Нинова.

 

"Това е още едно доказателство за правотата на намеренията и поведението ни да стоим извън това статукво и това задкулисие. На това

статукво и това задкулисие има алтернатива и твърдим, че ние сме алтернативата", бе категорична Корнелия Нинова.

 

И благодари на "организации и партии, които застават до нас в една принципна битка - срещу модела на прехода, срещу задкулисието в политиката, срещу договорките за партийни интереси, насочени срещу народните и обществените."

 

"Затова сме отвън и всеки ден те ни дават доказателство, че сме прави, когато сме напуснали това статукво", каза Корнелия Нинова. И добави: "Нашата цел е промяната - и на статуквото, и на модела. Така че ще продължим по този начин!"

 

Корнелия Нинова отговори и на въпроси, свързани със заплатите на депутатите социалисти.

 

„Очевидно разговорът ще продължи да се води на това битово равнище. Тези въпроси, задавате към управляващото мнозинство. Ние сме заявили своята позиция – спрете всички плащания, не ги желаем. Двамата колеги, които са пътували (б.р. - на ловно изложение в Австрия) заявиха, че ще върнат парите. Чакаме справката от парламента колко пари са изхарчени за техните пътувания. Пуснали сме такова искане. Когато го получим, ще възстановят парите“, отговори Нинова.

 

И добави, че оттам нататък не е работа на БСП какво ще решават управляващите.

„Внесоха промени в правилника за спиране на заплатите, решиха да не си го приемат. Да правят каквото искат. Ние не сме в парламента и не желаем да получаваме никакви средства за времето, в което не сме там“, добави Нинова.

  

Корнелия Нинова застана пред медиите след среща с ръководството на Патриотичен съюз "Защита". Разговорите на лидера на БСП и Николай Захариев и Петър Величков от "Защита" са част от усилията на социалистите да създадат единен фронт за честни избори.

 

Нинова съобщи, че със "Защита" имат пълно съвпадение на тезите и начина, по който да се обединят повече хора така, че изборите да бъдат честни. "Защита" е част от коалицията Обединени патриоти.

 

По думите на Нинова кръгът от организации, с които БСП се среща, се разширява - това е била третата среща, а около 20 организации вече са заявили желание също да се включат.

Благодаря на организации, партии и хора, които застават до нас в една принципна и надпартийна битка срещу модела на прехода, срещу задкусилието в политиката, срещу договорките за партийни интереси, насочени срещу обществените такива. Затова сме навън – нашата цел е промяната – както на статуквото, така и на модела”, заключи Нинова. 

"С БСП се обединихме около идеята, че честните, справедливи, прозрачни и демократични избори са без алтернатива. Ако със собствени усилия не гарантираме провеждането на такива избори, няма как да променим статуквото". Това заяви пред медиите председателят на Съюза на патриотичните сили "Защита" Николай Захариев.

 

По думите му трябва да се сложи край на механизма на правене на изборите през последните 30 години, когато управляващата партия се опитва да наложи свой начин на провеждане на изборите. Той изрази съгласие с позициите на БСП по Изборния кодекс и подчерта: "Тази тема няма партиен оттенък. Ще направим всичко да настъпят така желаните промени в изборното законодателство, които да гарантират честни избори", заключи Николай Захариев.


 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Позорно! >> Отхвърлиха ветото единодушно - със 154 гласа, но с разправия за "политически проститутки"

Слави Трифонов: Въпросът сега е: Кога любените и любещите ще си разменят позициите?

Изборен кодекс в услуга на статуквото, на платената социология и журналистика... Идва този... (ОБНОВЕНО)

Власт и опозиция срещу народа! >> Това не е Изборен кодекс, а законово извращение

В глуха защита >> Симеонов: Президентът се опитва да внесе съмнение в изборите и това не е държавническо поведение

 


91874