Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Търсят кандидат-депу...
Търсят кандидат-депутати с граждански избори

Търсят кандидат-депутати с граждански избориДвижение „ДНЕС“ обяви провеждането на първите граждански избори в България. Те ще се състоят на 4 и 5 април. Идеята на движението е хората да номинират кандидат-депутати, които после да бъдат включени в листата на политическа партия за участие във вота на 12 май. Това обяви днес в Хасково художникът Симеон Тодев, който е представител на движението за региона.

От „ДНЕС“ са отправили предложение на 48 партии, една от тях се е съгласила, като условието е хората сами със своя вот да подредят листата. Името на тази партия ще стане известно по-късно днес, когато се очаква да бъде официално обявено в столицата. Предварителната информация е, че става дума за партия, която е регистрирана за участие в парламентарните избори. Партийните лидери обаче нямат да имат думата при подреждането на листите.

Такива граждански избори ще има във всичките 130 представителства на „ДНЕС“ в страната. Движението няма амбиции да става партия, нито да участва във вота, само предоставя офисите си и подпомага организирането на гражданските избори.

Всеки гражданин може да предложи своя кандидатура за депутат. Условието е той да е съгласен, да не е осъждан, да не е бил депутат, нито министър или заместник, нито партиен лидер, както и да не е бил сътрудник на бившата Държавната сигурност.

Процедурата е следната, обясни Тодев: днес, утре и в сряда се събират номинации в офисите на „ДНЕС“. В Хасково той се намира в универсалния магазин в центъра, входът е откъм паркинга. Там имената се вписват в специална книга, а списъкът се обявява на видно място в залата. Гласуването в общините е на 4 април от 16 до 20 часа. Първите трима от всяка община и първите 5-има от всеки областен център се явяват на регионални избори на 5 април.

Така хората ще могат сами да оформят листата от кандидат-депутати, като освен това ще посочат кой ще е първи, кой втори и така нататък, обясни Тодев.

Допълнителна информация може да се получи на сайта на движение „ДНЕС“ -тук.

Телефонът на офиса в Хасково е 038/590-284.

Тодор Кръшков


310