Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / У нас кога >> Без ам...
У нас кога >> Без амнистия за корумпирани политици в Румъния

У нас кога >> Без амнистия за корумпирани политици в РумънияРумънският парламент отхвърли проектозакон, който щеше да позволи на политици да избегнат затвор по обвинения в корупция. Депутатите гласуваха със 177 срещу 1 гласа за отхвърлянето на предложението, което бе внесено от Социалдемократическата партия.

По време на изборите за Европейски парламент на 26 май, румънските граждани гласуваха и на референдум, с който се противопоставиха на въвеждането на закона, който да оневини и амнистира всички затворници, които излежават присъди до 5 години при случаи, в които не са били осъдени за тежки престъпления. Критиците на предложението се обявиха за неговото отхвърляне, тъй като то би облагодетелствало основно политици от управляващата Социалдемократическа партия. Сред тях е и бившият лидер на партията Ливиу Драгня, който излежава присъда от 3 години и половина за злоупотреба с власт, пише още Свободна Европа.

 

Спирането на закона стана възможно и след като социалдемократите загубиха мнозинството си в парламента. До това се стигна, след като малкият партньор в управляващата коалиция - Алиансът на либералите и демократите, се оттегли от властта. Като причина тогава бе изтъкнато нежеланието на по-голямата партия в коалицията да съгласува редица решения с партньорите си. Напрежението се изостри още повече, когато социалдемократите издигнаха за кандидат за президент настоящия министър-председател и лидер на партията – Виорика Дънчила.

 

Откакто коалиционното правителство дойде на власт в Румъния през 2016 г. бяха направени редица законови и кадрови промени, които застрашиха съдебната независимост на страната, според редица международни институции. Едно от решенията на правителството бе отстраняването на Лаура Кьовеши от поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Промените предизвикаха и редица протести в северната ни съседка.

 

Правителството бе критикувано нееднократно и от различни европейски институции, според които промените, включително проектнозакона за амнистия, който сега бе отхвърлен, ще върнат Румъния назад в развитието ѝ. Стигна се дори и до искане за санкции, тъй като страната не защитава върховенството на закона.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

И прахта на румънците... дишаме! Вече.

„Матерял“ може ли да стане... народ?

От фейсбук страницата на Слави: Румънците протестират, българите са на море...

Слави: Управляващите да напръскат с вълча урина, да не дойде чумата на недоволството от Румъния

А у нас?!* >> Мащабните протести в Румъния продължава


111185