Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / У нас не достигат на...
У нас не достигат над 30 000 медицински сестри

У нас не достигат над 30 000 медицински сестриНад 30 000 медицински сестри не достигат у нас. Ако в Европейския съюз на всеки 100 000 души се полагат средно по 740 сестри, то у нас тази бройка е под 490.

 

Това съобщи депутатът от БСП проф. Георги Михайлов пред  Дарик в навечерието на националния протест на медицинските сестри, който се организира в социалните мрежи за утре.

 

Проблемите с кадровия дефицит и ниското заплащане на специалистите по здравни грижи се задълбочават и не могат да бъдат решени само с пожелания за преговори смятат от левицата.
 
"Ние сме свидетели на един спонтанен протест, който утре се организира от медицинските сестри в България, а цифрите са много сериозни, които стоят зад този процес. На един лекар, според стандарта на Европейския съюз, трябва да отговарят между две до четири сестри в зависимост от натовареността на отделението. В България те са по-малко от една сестра, тоест дефицитът на медицински сестри по признанието на министър Ананиев е над 30 000, като през последните 10 години 10 000 сестри са напуснали територията на страната и над 15 000 са сменили своята професия или са се пенсионирали", посочи проф. Михайлов.

 

И добави: "Ние се намираме в състояние на много тежък кадрови дефицит и възнагражденията, които получават нашите колеги специалистите по здравни грижи, са изключително ниски. При ниво по колективен трудов договор между 900 и 950 лева, реалната заплата, нетната заплата на тези специалисти много често не достига и 700 лева. Това са проблеми, които задълбочават хаоса в здравеопазването и не могат да бъдат решени само с пожелания за преговори".

 

Източник: https://frognews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Борисов дава пари, но медицинските сестри ще протестират

Популизъм за сметка на качествено лечение! >> Борисов: Болници в мое управление няма да закрия

Д-р Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Не може в държавна болница да има частен център или клиника за печалба

Шефът на НЗОК: Организирана група източва Здравната каса
91227