Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Учители от страната ...
Учители от страната търсят подкрепа от „ДНЕС“

Учители от страната търсят подкрепа от „ДНЕС“Учители от Габрово, по примера на колегите си от Видин и други областни градове са поискали среща с представители на "ДНЕС" по повод информацията, че през есента ще бъде инициирана обществена дискусия за рейтинг на учителската професия, обявена от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. "Нека хората да кажат как да се класират професиите по обществена значимост и каква заплата трябва да взимат учителите", обоснова се тя. 

Според статистиката средната учителска заплата в момента е 711 лв, но експерти са на мнение, че за да се привлекат млади хора в професията, тя трябва да е поне 1000. Едва 2% от учителите в момента са на по-малко от 29 години. 

Ние  от "ДНЕС" – Габрово подкрепяме изразеното мнение на КС във Видин, а именно :

 “Това допитване само привидно е в помощ на учителите. Обществото години наред е настройвано срещу учителството... На учителя постоянно се прибавят все повече отговорности и най-важната е животът и здравето на децата. Трудът им е съпоставим с този на полицаите. Проблемните деца стават все повече. Условията на труд са изключително изнервящи. Материалната база в повечето училища не е на необходимото ниво. Учителите трябва да получават 100% по-високи от сегашните заплати. Условията за пенсионирането на учителите да се приравни с това на полицаите, предвид тежестта на техния труд и крещящата необходимост от допълнителна материална мотивация”- думи на Областния координатор на „ДНЕС” във Видин Красимир Михайлов. 

Зад това мнение заставаме целия КС в Габрово и настояваме да се изработи документ от името на цялата гилдия, защото в Габрово нещата са също нетърпими и работата на колегията е значително усложнена с все повече задачи и отговорности, а заплатите не са увеличавани от три години, за сметка на администрацията!!! 

От учителите се очаква да учат децата, да ги възпитават, да ги занимават с разнообразни и смислени дейности в продължение на осем часа на ден и да носят отговорност за всичко, свързано с тях през този период от време. Голяма част от родителите или не са в състояние, или не желаят да изпълняват своите задължения и разчитат единствено и само на училището да се справя с всички проблеми.  

"ДНЕС" – Габрово предлага съвместно с  останалите структури от областните градове да подготвят  и изпратят в Министерски съвет мотивационно писмо за учителските заплати и да поискат отговор от управляващите за изоставащите учителски възнаграждения  и увеличаване издръжката на учениците в училищата на Р.България.

 Смятаме, че отговорност за това носят и т.нар. представителни синдикати, които според нас не защитават докрай правата и доходите на учителите в Тристранния съвет и преследват свои корпоративни интереси.......Това личи и от скоро подписания Колективен Трудов Договор  в областта на образованието, където   учителската заплата се запазва същата, както и заплащането на лекторския час. Само за справка, същият в момента е 1 % от основната заплата или приблизително 5.00 лв. за 45 минути  интелектуален труд. На същата стойност  е оценена и смяната на една автомобилна гума с друга при  вулканизатор за 3 минути!!!


1627