Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Унгария отказва хран...
Унгария отказва храна на кандидати за убежище, за да ги принуди да се върнат

Унгария отказва храна на кандидати за убежище, за да ги принуди да се върнатУнгария е започнала да принуждава някои от кандидатите за убежище да се откажат от молбите си, лишавайки ги от храна, алармира правозащитна организация, цитирана от ДПА.

Мярката е насочена срещу хора, които са обжалвали отхвърлянето на първа инстанция на техните молби за получаване на убежище, казва унгарският Хелзинкски комитет. По време на апелативната процедура кандидатите са държани в затворена транзитна зона на границата на Унгария със Сърбия и на някои от тях е била отказана храна.

По време на апелативната процедура на кандидатите се отказва влизане в Унгария, но унгарските имиграционни власти им позволяват да се върнат в Сърбия по всяко време, допълва Хелзинкският комитет, като се позовава на разкази на кандидати за убежище и на техни адвокати.

"Това е равносилно на нечовешко отношение и на абсурдна юридическа ситуация", допълва неправителствената организация.

Унгарският премиер Виктор Орбан възприе твърда линия спрямо бежанците и мигрантите през миграционната криза през 2015-2016 г. Унгария бе първата, която спря мигрантите да влизат на територията ѝ и прие закони, които разубеждават мигрантите да се опитват да минат транзит през страната или да искат убежище там.

 

Източник: https://www.mediapool.bg/

 

 

 

 

 


73244