Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Университетите във В...
Университетите във Великобритания остават топ цел за българите

Университетите във Великобритания остават топ цел за българитеРъст от 29% на ранните кандидатури за Великобритания отчита международният проект „Световно образование“, който се провежда през тази събота и неделя в столичния хотел „Маринела“.

От началото на септември, когато се отваря приемът в централизираната система за Обединеното кралство, са обработени близо 100 заявки. Засилен е интересът към университетите в Оксфорд, Кеймбридж, Глазгоу, Единбург, университета по изкуствата в Лондон

Държавата ще субсидира обучението на 45 000 студенти следващата година

Държавата ще субсидира обучението на 45 781 студенти в 37 държавни висши училища, от тях 38 578 са за образователно-квалификационни сте...

Прочети повече

Бумът на кандидати за Великобритания още в първия месец на приема се дължи на факта, че британското правителство реши да запази кредитирането на образованието за студентите от ЕС и през първата 2019-2020 академична година след евентуалния Brexit, коментира Стефка Златева, която е един от координаторите на изложението. Едни от най-предпочитаните специалности остават в сферата на бизнеса, икономиката и психологията, инженерните специалности.

Един от университетите, които участват на изложението, е University of London City. Според неговия представител е Ема Томас не е отчетен драстичен спад на кандидатите, които да се отдръпнат заради Brexit. Висшето учебно заведение е готово да приеме студенти от целия свят, независимо преговорите за излизане от ЕС. Според Томас за следващата година таксите ще останат същите, но не могат да кажат за учениците, които ще завършат през 2020 година. „Университетът се опитва да повлияе на британското правителство, но засега нямаме никакви индикации, че се вслушват в препоръките ни“, отбелязва Ема Томас.

С 20% ръст е отчетен на кандидатите за университети в Холандия през тази година. Сред най-предпочитаните специалности са бизнес, икономика, програмиране, арт и дизайн програми. С близо 30% повече кандидати спрямо миналата година има и за Германия и Австрия.

Университетите в люта битка за студенти - предлагат им таблети, лаптопи и екскурзии

Намаление на таксата, отстъпка при довеждане на приятел, запазване на място в любима специалност или пък специална стипендия - това са ...

Прочети повече

Освен в София, форумът „Световно обрзование" паралелно се провежда във Варна, Пловдив и Бургас. В столицата са изложил щандове над 80 учебни заведения, като предварителна регистрация са направили над 3000 души. Регистрацията продължава и във втория ден на двудневното събитие.

 

Източник:https://www.actualno.com/


77392