Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В България изопачава...
В България изопачават думите на консула ни, обяви Австралия

В България изопачават думите на консула ни, обяви АвстралияВъншното министерство на Австралия обвини българското правителство, че погрешно интерпретира коментара на консула на страната по случая с Джок Полфрийман посред растящо напрежение между двете страни по повод задържането му, съобщи в. "Сидни морнинг хералд".

 

Говорител на министерството посочва конкретно изречение от официалното съобщение на българското министерство на правосъдието след срещата във вторник с акредитирания за България консул Джон Филп. В текста от София се казва: "Австралийската страна е наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството", каза временно управляващият посолството на Австралия в Атина."

 

Според говорителя в Сидни това изобщо не е така.

 

Филп "отново изтъкна категоричната позиция на Австралия, че ще бъдем притеснени, ако се окаже, че фактори, различни от правните мотиви, влияят на случая "Полфрийман". Още по-важно е, че той повдигна въпроса за загрижеността на Австралия, че правните основания за продължаващото задържане на Полфрийман остават неясни и че предвид освобождаването му от съда, той би трябвало да бъде пуснат на свобода и да му се позволи да се завърне в Австралия".
Говорителят допълва, че "г-н Филп изобщо не е използвал думите, които му се приписват. Той също така изрази поредица от притеснения, включително като посочи риска от външен натиск, който може да повлияе на изхода на делото, което - както вече бе заявено - би предизвикало силна тревога в Австралия".

 

На практика това е повторение на думите от миналата седмица на Марис Пейн, външен министър на Австралия. Тя каза, че страната ѝ "ще бъде много загрижена, ако фактори, различни от нормалните правни процедури в България, влияят на случая".

 

Ей Би Си допълва новината с още подробности от България, включително че готовият австралийски паспорт няма да бъде връчен на Полфрийман, докато не приключи процесът за обжалване на съдебните решения. Пред новинарската мрежа той казва, че все още не е бил посещаван от австралийски дипломат.

 

Австралийският "Дейли телеграф" използва емоционален тон в статията си, като я озаглавява "Затвореният австралиец предизвика политическа война". Всекидневникът "Острелиън" също описва обвинението към правосъдното министерство на България и припомня, че вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е "избегнала" в края на септември среща с колежката си Марис Пейн в кулоарите на ООН в Ню Йорк, и продължава да настоява за уреждане на въпроса да се използват консулските канали и той да не се политизира.

 

Няколко австралийски издания цитират новата позиция на "Хюмън райтс уоч" по случая, в която се призовава българските власти да обяснят на какво правно основание продължават да държат Полфрийман. "Той беше освободен от съд, чието решение е окончателно и не подлежи на обжалване. Той има паспорт и самолетен билет. Австралия иска той да се прибере. Защо все още е задържан", пита Лидия Гол от правозащитната организация.


114305