Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / В глуха защита >> Си...
В глуха защита >> Симеонов: Президентът се опитва да внесе съмнение в изборите и това не е държавническо поведение

В глуха защита >> Симеонов: Президентът се опитва да внесе съмнение в изборите и това не е държавническо поведениеНе е вярно, че българите в чужбина са лишени от права за гласуване, заяви той

Огромен риск при прилагането на чисто мажоритарен вот е тези столове и банки в НС да се напълнят със силикони, с ботокси, с ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят. Рискът е много голям, заяви лидерът на НФСБ

Президентът се опитва да внесе съмнение в изборите и това не е държавническо поведение. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на НФСБ Валери Симеонов по време на дебатите по президентското вето върху Изборния кодекс, предаде Агенция „Фокус“.

 

Според него внушението по никакъв начин не води до повишаване на доверието в институциите и изборния процес. „Ние от НФСБ не смятаме, че преференциите носят някаква нова доза демокрация или мажоритарност“, каза още Симеонов.

 

„Винаги сме били против засилване на този процент на мажоритарност от гледна точка на нивото на демократична избирателна култура, която се създава с десетилетия и векове, каквато за съжаление не можем да кажем, че в България е на необходимото ниво. Огромен риск при прилагането на чисто мажоритарен вот е тези столове и банки в Народното събрание да се напълнят със силикони, с ботокси, с ритнитопковци и всякакви представители на подземния свят от различните области, общини, градове и села даже. Рискът е много голям. Към настоящия момент пропорционалната система в Народното събрание е един легитимен представител на българското общество. Хубаво, лошо, с 8%, с 9 % рейтинг - това е нашето общество, това е народното представителство в парламента“, допълни Симеонов.

 

По думите му с преференциите се дава възможност за нечистоплътно изместване на всяка цена с използването на роднински връзки, на влияние, на натиск, на корпоративен натиск и ангажиране на големи фирми. Симеонов зави, че машинното гласуване не е панацея и няма да спре корпоративния вот.

 

Симеонов заяви, че не е вярно, че българите в чужбина са лишени от права на гласувате. „Втората манипулация, която непрекъснато повтаряте - за уседналостта. В точката, която разглеждаме, няма нито дума за това. Това не е предмет на ветото“, обърна се Валери Симеонов към ДПС.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Изборен кодекс в услуга на статуквото, на платената социология и журналистика... Идва този... (ОБНОВЕНО)

Гласът на задкулисието! >> Надяваме се те да бъдат атакувани пред Конституционния съд, заяви той

Слави Трифонов: Въпросът сега е: Кога любените и любещите ще си разменят позициите?

 

 


 91862