Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В името на „златните...
В името на „златните“ самолети... и нечии уговорки! >> Правителството извънредно пое нов дълг от 300 млн. лв. заради сделката за F-16

В името на „златните“ самолети... и нечии уговорки! >> Правителството извънредно пое нов дълг от 300 млн. лв. заради сделката за F-16Министерството на финансите извънредно емитира нов вътрешен дълг за 300 млн. лв. По неофициална информация причината е готвеното разплащане накуп на самолетите F-16 за ВВС до края на годината. 

Аукционът на вътрешния пазар се е провел в сряда, съобщи финансовото министерство късно снощи.

Става дума за две дългосрочни емисии - 10.5-годишни и 20-годишни държавни ценни книжа (ДЦК), деноминирани в лева, с падеж съответно на 21.12.2029 г. и 21.06.2039 г.

Тази година МФ няма календар за продажбата на ДЦК. Вероятно правителството се е надявало, че няма да има нужда да емитира ценни книжа, както миналата година, когато не бе поет никакъв нов вътрешен дълг.

Заради преговорите с американската страна по покупката на новия тип боен самолет F-16 обаче вероятно е решено, че кабинетът ще се възползва частично от възможността в бюджета да емитира ДЦК на стойност до 1 млрд. лв. през 2019 г. При преговорите стана ясно, че българското правителство няма кредитна история във военните сделки със САЩ и няма как да получи преференциални условия за разсрочено плащане на самолетите. Затова кабинетът предпочита вариант, при който да плати цялата сума, която очаква да бъде между 2 и 2.2 млрд. лв., накуп. Още на 7 юни финансовият министър Владислав Горанов каза, че е готов на такъв вариант.

В момента пазарните условия за поемане на държавен дълг са доста добри предвид огромната ликвидност в банковата система и отрицателните лихви на БНБ върху свръхрезервите на банките.

Постигнатата доходност в сряда е била съответно 0.41% за пласираните 10.5-годишни книжа на стойност 200 млн. лв. и 1.60% за 20-годишните книжа, които са на стойност 100.6 млн. лв.

"Общият размер на подадените поръчки за книжата с падеж през 2029 г. достигна 472 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 2.36. Постъпилите поръчки за 20-годишните ДЦК възлязоха на 248 млн. лв. или коефициент на покритие 1.24", казаха още от МФ.

Засега не е ясно как кабинетът ще покрие оставащата сума до 2 млрд. лв. Почти сигурно е само, че Фондът за гарантиране на влоговете ще изплати предсрочно заема си към МФ заради фалита на КТБ в размер на 501 млн. лв., който иначе се дължеше на 15 април 2020 г.

Отделно, правителството разполага с фискален резерв от над 10 млрд. лв., които вероятно също ще бъдат включени в разплащането.

България е сред държавите в ЕС с най-ниско ниво на дълга. В момента размерът на държавния дълг е 11.6 млрд. евро, като 2.53 млрд. от него са вътрешен, а 9.08 млрд. евро външен.

Следващото голямо плащане на външен дълг е през 2022 г., когато е падежът на 7-годишната емисия еврооблигации от март 2015 г. в размер на 2 млрд. евро.

 

 

Източник: https://www.mediapool.bg/ 

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Безпрецедентен лобизъм! >> Плевнелиев: Ако не купим Ф-16, ще изпаднем в тежка геополитическа ситуация и ще загубим доверието на САЩ

Фалшивата стабилност на ГЕРБ >> Държавата изненадващо поема нов дълг от 400 милиона лева

Ф-16 ли? Я да дойдат танковете...


103620