Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / В новите страни в ЕС...
В новите страни в ЕС се работи повече, отколкото в старите

В новите страни в ЕС се работи повече, отколкото в старитеНай-много работят в Естония, а най-малко във Франция

В държавите, които се присъединиха към ЕС след 2004 г., се работи повече, отколкото в старите. Това показва новият преглед на работното време, изготвен от Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. Разликата е близо три пълни работни седмици на година.

През 2018 г. в ЕС средното колективно договорено годишно работно време е било приблизително 1714 часа. В старите страни членки то е било 1687 часа, а в новите - 1803. Това е разлика от 116 часа или три работни седмици.

Най-много колективно договорени работни часове има в Естония (1848 часа). Най-малко годишни работни часове са отчетени във Франция (1602 часа), следвана от Дания, Швеция и Германия.

Банковият сектор продължава да има най-късата средна договорена работна седмица (37.5 часа), а най-дългата е в търговията на дребно - 38.3 часа.

По отношение на максималните работни часове повечето страни попадат в две групи – 48 часа и 40 часа. България е във втората категория.

Белгия и Франция продължават да са най-големите изключения с максимални работни часове на седмица съответно 38 и 35.

Много държави членки имат ограничения за максималното работно време на ден. За повечето това са осем часа (в тази група е и България). Има обаче вариации – от 7 във Франция до 12 в Чехия. С включване на извънредното работно време дневният максимум може да се увеличи от 9 до 12 или дори 13 часа, в България – до 10 часа.

 

Източник: https://clubz.bg/


114149