Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / В полза на Гинка?* >...
В полза на Гинка?* >> Дончев: Решения в енергетиката е редно да се вземат за 10 години напред

В полза на Гинка?* >> Дончев: Решения в енергетиката е редно да се вземат за 10 години напредРешения в енергетиката е редно да се вземат в много дълъг хоризонт - 10 години напред. Не сме в такава ситуация. Това каза за БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

"Темата ЧЕЗ не е абстрактна. Случаят изисква техническа и политическа реакция. Някой би могъл да ни обвини в прибързани действия, но не и в липсата на реакция. Когато чуждо дружество в чужда държава провежда процедура, за мен е подозрително страната да знае в момента на избора. Съмнително би било всеки освен комисията по избора да знае кой е избран за купувач. Кой е купувач в реално време няма как да знаем", каза Дончев.

"Ще ми е трудно да ви заредя по темата с шокиращи подробности. Не мога да претендирам, че знам такива. Още нямаме категоричен отговор дали българската държава ще е съдружник в сделката. Това което знам е, че банковите документи имат малко общо с финалния списък от институции, които ще представят пари за сделката", добави още той.

"Критиките на опозицията не са в една и съща тоналност. Чувам, че Борисов стоял зад сделката, после че правителството било най-големия душманин на ЧЕЗ. Няма как и двете да са верни.  Щом има съмнения и страхове нито един политик няма право да вдига рамене и да казва "Ние друго не можем да направим". Ако няма доверие на потребители и институции нормалната работа на едно такова дружество е невъзможна. Ситуацията е такава, че изискваше изънредна мярка", каза още Дончев.

"Не знам за опора на Гинка Върбакова във властта. Позицията и действията на властта не дават повод за подобни укори", добави той.

"Напускането на властта за нас не е било травматизъм. Опозицията се опитва да движи политическия дискурс. Това е легитимна политическа технология", каза още Дончев.

"Вдига се много шум. Имаме ситуация, където отношенията между партньори в коалиция са много вокални. Дори да поражда смут, това гарантира прозрачност. Поне е ясно кой каква позиция има и за какво се бори", каза още вицепремиерът.

Във връзка с изказването на премиерът Борисов, че до "всяка дупка трябва да има полицай или чиновник" Дончев каза: "Премиерът Борисов е представител на гражданите. Това е добър стандарт за политическа работа - да се изстисква максимума от всяка институция".

"Сега знаем кой язовир в какво състояние. Редно е да бъде намерен ред, където на никой стопанин не трябва да се позволява да се стига до извънредно положение", добави той.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.24chasa.bg/


56822