Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В прокуратурата и КП...
В прокуратурата и КПКОНПИ вече са подадени два сигнала срещу Пламен Георгиев

В прокуратурата и КПКОНПИ вече са подадени два сигнала срещу Пламен ГеоргиевВ единствената си публична изява, откакто медиите разследват имотното състояние на шефа на КПКОНПИ, Пламен Георгиев се възмути, че е жертва на компроматна война и че никой не го проверява - нито прокуратурата, нито колегите му от КПКОНПИ. Оказа се, че ден преди това от Гражданското сдружение БОЕЦ са подали сигнали за несъответствие между доходите и разходите на Георгиев и на Цветан Цветанов в прокуратурата и в антикорупционната комисия.  

"Припомням, че на 01.04.2019г. БОЕЦ внесохме сигнали до прокуратурата и КПКОНПИ, касаещи публикуваните от Биволъ документи за имотната проверка на Цветанов, установените несъответствия за над 505 000 лева и манипулирането на данните от КОНПИ, с цел прикриване на Цветанов и прекратяване на проверката. Овен това в сигнала се съдържат и данни за имотни, данъчни и финансови измами във връзка с "Апартаментгейт". В същите сигнали БОЕЦ визираме и Пламен Георгиев.  В сигнала е посочено: "относно съмнения за извършени престъпления – корупция, злоупотреба с власт, незаконно забогатяване, конфликт на интереси, търговия с влияние, укриване на данъци, данъчни и финансови престъпления, фалшифициране и изготвяне на документи с невярно съдържание, престъпления срещу данъчната система, престъпление по служба, измама, неизпълнение на служебните задължения от длъжностни лици довело до щети в особенно големи размери за държавата, както и други престъпления по чл. 283 и 304 от НК, както и участие в организирана престъпна група за данъчни и финансови престъпления извършени от Цветан Генчев Цветанов – зам. председател на ПП ГЕРБ, Пламен Георгиев – председател на КПКОНПИ и други неустановени лица." 

Прилагам и входящите номера на сигналите:  Прокуратура - PRB 2019/01079065 от 01.04.2019г. КПКОНПИ - ЦУ 01/С 220 от 01.04.2019г." Това съобщи във Фейсбук Георги Георгиев от БОЕЦ. 

Вчера и адвокат Николай Хаджигенов е сезирал КПКОНПИ "досежно имотите и доходите на Пламен Георгиев". Хаджигенов показа във Фейсбук копие от имейла, пратен на антикорупционната комисия, в който препоръчва Пламен Георгиев да си направи отвод от ръководството на комисията, докато трае проверката. 

Вчера Първа инвестиционна банка даде публично обяснение дали прословутата тераса от 186 кв.м със сауна, барбекю и зимни градини в жилището на Пламен Георгиев е ипотекирана, както се виждаше в Агенцията по вписванията. Проблемът с терасата е, че тя е вписана в нотариалния акт, но Георгиев не я е вписал в декларацията пред собствената си комисия, тъй като била общи части на кооперацията.  

ПИБ съобщи в официална позиция, че терасата не е ипотекирана, предаде БНР. 

"В предмета на оценката не са включени и не са били предмет на оценяване описаните в нотариален акт, съставен през 2006 г., разглеждан при одобрение на обезпечението 186,57 кв.м идеални части от тераса – плосък покрив на сградата, поради това, че същите представляват общи части от сградата и не могат да бъдат предмет на оценка и сделки с вещно-прехвърлителен ефект", казва ПИБ и допълва, че "пазарната оценка, извършена от лицензирания оценител, включва единствено апартамента, заедно с тераса с площ от 47.99 кв.м". 

През 2017 г. ПИБ е дала на Георгиев кредит от 189 500 лв., който е по-малко от поисканите от него 196 000 лв. и едва 50% от пазарната оценка на имота, която е направена от лицензиран оценител. Според банката обаче проблемната тераса не е част от обезпечението по ипотеката му.  От отговора на банката става ясно, че Георгиев получава заплатата си в ПИБ от 2004 г., като 4 години по-рано той е станал неин клиент. Оттам са категорични, че той има добра кредитна история и изпълнява стриктно задълженията си по договорите си с финансовата институция.

Така имотите, притежавани от Пламен Георгиев, фигурират в различните  документи с различни стойности. Апартаментът с терасата в нотариалния акт струва по данъчна оценка над 450 000 лв. Миналата седмица Георгиев съобщи, че данъчната оценка всъщност е 255 306 лв., защото терасата не бива да се включва, в декларацията пред КПКОНПИ самият Георгиев е вписал 293 374, 50 лв. и за тази цена е платил данъци и такси. А според лицензирания оценител на ПИБ същият имот струва 379 000 лв., и то без терасата със сауната. Според обява за продажба на същото жилище, имотът със сауната на покрива е предлаган за 320 000 евро. Биволъ тълкува играта с различните цени като деклариране на симулативна сделка. 

Миналата седмица и НАП се притече на помощ на шефа на КПКОНПИ, като промени данъчната оценка на първия имот, купен от Георгиев през 2012 г. Според нотариалния акт и декларацията излизаше, че Георгиев е купил апартамент дори под данъчната оценка. На 28 март НАП спешно преоцени имота със 100 000 лв. по-малко и данъчната оценка вече е по-ниска от цената на придобиване. Самият Георгиев обясни, че е станала грешка и не е обърнал внимание през 2012 г. какво пише в нотариалния акт. Едва миналата седмица установил грешката, която своевременно бе поправена от НАП. 

Пламен Георгиев е на 42 г. Женен е. Съпругата му е зъболекарка. Преди да оглави КОНПИ и след това КПКОНПИ е бил следовател, прокурор и за кратко зам.-министър на правосъдието. Като прокурор разследва делото "Ало, Ваньо" и заключи, че в него не става дума за търговия с влияние. 

И двете придобити от Георгиев жилища са ипотекирани. Два месеца преди купуването на тризонета Георгиев е продал наследственото си жилище в "Люлин" от 103 кв. м за 129 084 лв., като с парите вероятно е заличена оставащата част от ипотеката по жилището от 2012 г. Ипотеката е заличена на 10 април 2017 г., а тризонетът е купен на 26 април 2017 г. Всички ипотеки са декларирани от Георгиев в декларациите му пред Сметната палата.  Според декларацията за 2017 г. семейството не е разполагало с пари на влог. Пламен Георгиев е декларирал 70 636 лв. от трудови доходи, а съпругата му -  19 932 лв. През 2016 г. семейството му е имало влогове на обща стойност от 14 872 лв., спестени от заплати. В декларацията за 2016 г. няма посочен размер на доходите от трудова дейност, защото тогава формулярите бяха различни и се декларираха само доходи извън заеманата длъжност. През 2012 г. Георгиев също не е декларирал влогове. "Сега" не успя да открие встъпителна декларация за налично имущество на Пламен Георгиев към датата на постъпване в комисията, от която да е ясно натрупаното до момента имущество и влогове.

 

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Невиждана наглост закриляна от Борисов и властта >> Пламен Георгиев: Всичко съм обяснил за терасата. Точка по въпроса!

„Забравената“ тераса на КОНПИ – Пламен Георгиев. Лъжата, че е за общо ползване. Зимни градини плюс сауна за шест души…

ДОКУМЕНТИ 1 КЪМ 1: Как комисията за борба срещу корупцията на Пламен Георгиев наруши закона и "изпра" половин милион на Цветан Цветанов >>

ВИЖТЕ ТУК ПОСЛЕДНИТЕ РАЗКРИТИЯ ПО АПАРТАМЕНТГЕЙТ, СКАНДАЛЪТ НА ГОДИНАТА! (ОБНОВЯВА СЕ) >>>

Пламен Георгиев ипотекирал терасата, която уж не притежавал

Аномално! Време e да изхвърлим боклука! >> По закон заместникът на Пламен Георгиев трябва да го провери

 

 

 


95007