Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / В разгара на серия о...
В разгара на серия от кризи и скандали, дотук я докараха управляващите >> Валери Симеонов внесе закон за национализация на лотарията

В разгара на серия от кризи и скандали, дотук я докараха управляващите >> Валери Симеонов внесе закон за национализация на лотариятаСедем депутати, начело с Валери Симеонов, внесоха в деловодството на парламента промени в Закона за хазарта, с които искат национализация на лотарийните игри.

Три месеца след влизане на закона в сила всички лотарийни игри да бъдат прекратени, а лотарии да може да организира само Българският спортен тотализатор. Печалбите, които са спечелени от играчите, но не са изплатени до този момент, да се изплащат разсрочено до 2025 г., пише в проекта на бившия вицепремиер.

Симеонов иска още лотарийни билети да могат да се продават само в лицензирани обекти, а местата, в които се продават талоните, да са отдалечени на най-малко 300 метра от учебни завеения.

Хазартът е проказа, която трябва да изкореним, коментира Валери Симеонов предложението си в предаването "Лице в лице" на БТВ.

Това е втората атака на Валери Симеонов срещу лотарията. Преди година и половина обаче той не искаше национализация на лотарията, а билетите да се продават единствено в обекти, които са получили специален лиценз за това. Коментарите тогава бяха, че предложенията на Симеонов са опит за изземване на бизнеса, защото вероятно лиценз за разпространение ще получат само "Лафка", те от своя страна ще спрат да продават талоните на досегашните лотарии, а свързаните с "Лафка" играчи ще създадат своя лотария.

Новото предложение отново следва подобна логика, но е много по директно - забрана на сега действащите лотарии, след което вероятно това ще бъде отчетено като грешка и отново ще се позволят частни лотарии, но вече на разчистена територия с нови играчи.

В момента големите лотарии в България са две - "Национална лотария" и "Лотария България". И в двете мажоритарен собственик е Васил Божков, а миноритарните собственици са различни. В последния месец "Националната лотария" е обект на атака от братята Найденови, които са съдружници на Васил Божков в "Еврофутбол" и много казина и игрални зали.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://offnews.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Една от най-големите и авторитетни медии в Румъния Libertate гръмна: скандал! Разследват efbet в България и още няколко европейски държави!

Facebook с изявление срещу българската  Efbet . Закриха 30 профила на казината в България (снимки)

Сезират агенцията за закрила на детето заради реклама на хазарт в училище

И Италия гръмна: Най-големите хазартни босове в България са свързани с расистките скандали и пране на пари

Разследват  Efbet  в 5 държави за пране на пари и финансови измами

Българските собственици на  EFBET  – под лупата на финансовото разузнаване на Великобритания
120208