Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / В Разградско започва...
В Разградско започват проверки за нерегламентирано отглеждане на прасета от типа

В Разградско започват проверки за нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор"Съвместни проверки за наличие на нерегламентирано отглеждане на домашни прасета от типа "заден двор" започват от утре в Разградско.

Това съобщи днес директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев, цитиран от БТА. Той уточни, че специализираните екипи ще посетят най-напред селата Звънарци и Юпер, които попадат в 10-километровата санитарна зона от свинекомплекса в русенското село Бръшлен. В събота екипите ще са в Исперих. В случай, че при обходите се установи нерегламентирано отглеждане на прасета в стопанства тип "заден двор", животните ще бъдат унищожени, каза д-р Драмалиев. Началникът на отдел "Здравеопазване на животните" в ОДБХ д-р Юлиян Йорданов отбеляза, че са предприети необходимите мерки за убеждаване на населението да изколи домашните си прасета, за да се прекъсне веригата за разпространение на вируса

Областният управител Гюнай Хюсмен увери, че в издадената вчера от него заповед за обявяване на бедствено положение в Разградска област заради Африканската чума, няма разпореждане да се унищожават прасетата по населени места. Той обаче препоръча на гражданите да заколят сами прасетата, които отглеждат от типа "заден двор", защото при установяване на зараза в региона унищожаването ще се наложи да бъде извършено от ветеринарните служби.

 

Източник: https://m.novini.bg/biznes/zemedelie/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Зам.-министър на земеделието: Или ние ще унищожим чумата, или тя ще унищожи свинете в цяла България

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Скок и край... няма ли спасение?! >> Експерти: Ако чумата прескочи Балкана, ще пламне цяла България

Генка Шикерова: Това е екокатастрофа! 200 тира с трупове ще бъдат заровени край Дунав

Катастрофа! >> ЕК ни вкара в най-опасната зона с африканска чума

Европейската комисия прати спешен екип заради чумата по прасетата


107755