Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

В Румъния протестират срещу корупцията, а тук в нейна подкрепа!

В Румъния протестират срещу корупцията, а тук в нейна подкрепа!Докато комшиите ни на Север се бунтуват срещу калпаво създавани закони, които отварят вратата на корупцията, у нас привърженици на разследваната за подкуп в особено големи размери кметица на софийския район Младост Десислава Иванчева се събират днес на протест пред Министерския съвет.

Бурните недоволства в Румъния продължават трети ден, има арести, побоища и подозрения, че в организацията им се намесват и интереси извън страната.

Румънците не без основание смятат, че спорните съдебни реформи се провеждат в полза на корумпирани политици. Там все още в управлението има хора, свързани с кръга на бившите тоталитарни владетели на страната.

Според недоволните, наскоро е приет закон, който декриминализира някои корупционни действия на политици. „Той заплашва независимостта на съдиите, ограничава властта на прокуратурата и подкопава общественото доверие в съдебната система”, каза Вера Йоурова, европейският комисар по правосъдието и призова румънското правителство да преразгледа приетите неотдавна законодателни мерки, които доведоха до масовите протести. Тя обяви това в интервю за вчерашния брой на германския в. "Велт".

Наши пишман демократи по аналогия прибързано взеха да сравняват протестите в Румъния със ситуацията у нас и да винят народа в овчедушие и пасивност. Не че по принцип няма основания за подобни сравнения, ама точно в момента те не са никак навременни. Още по-малко в светлината на организиран някакъв протест в защита на жена, обвинена в корупция.

Събитието се организира във "Фейсбук" и е в подкрепа, освен на Иванчева, и на заместничката Биляна Петрова. В социалната мрежа антуражът на арестуваната с рушвет кметица пуска верни и неверни съобщения относно нея. Примерно там бе публикувана снимка как тя, окована с белезници влиза в болница, която предизвика справедливо възмущение у зрителите. После обаче хората й нагло злоупотребиха с наивитета на хората и пак пробутаха старите снимки с прангите, когато я изписваха. Това си е откровена лъжа, която не бива да се подминава.

"Свобода за Иванчева и Петрова! Независимо разследване на Организираната престъпна група" е един от призивите на протеста, насрочен довечера. Сред непремерените искания на организаторите са незабавно освобождаване на Иванчева и Петрова и оставка на правителството. 

Демокрацията предполага всеки да има право на свободата да изразява своето мнение. Но не разбирам - що за наглост е да те сгащят с поискан рушвет и после да организираш „борба” с корупцията! Нито пък онези, които избират да защитават обвинената преди да е започнало и приключило съдебното дело.

Какво точно печелите като рушите доверието в и без това нестабилните институции и правите параван на жена, която бе „закопчана” на място по време на предаване на подкуп?! Смятам това за безотговорно нихилистично поведение към обществото в цялост, не към тая и оная партия и дружинка, в което няма и грам рационалност. Но пък всеки прави своите избори и носи последствията от това. В такива случаи винаги се сещам за думите на Айн Ранд: „Всеки човек строи света по свой образ и подобие. При него има възможността да избира, но няма възможността да избегне необходимостта от избор”.

 

Източник:https://novini.bg/

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

От фейсбук страницата на Слави: Румънците протестират, българите са на море...

Слави: Управляващите да напръскат с вълча урина, да не дойде чумата на недоволството от Румъния

А у нас?!* >> Мащабните протести в Румъния продължава

А ние ?!* >> Втора вечер: Букурещ с нов масов протест (ВИДЕО)

Протестът в Букурещ ще продължи, въпреки стотиците ранени

Най-малко 36 пострадали в Букурещ прeди протест срещу съдебната реформа

Румънците! Ах, румънците! Румънците са граждани, българите – поданици. Българинът предпочете да си наляга парцалите и да има свой султан, който да го язди. Като добитък!


72694