Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Варненци на протест ...
Варненци на протест заради предстоящо строителство на 7-етажен жилищен блок

Варненци на протест заради предстоящо строителство на 7-етажен жилищен блокНа пореден протест се събират, живеещи на улица "Роза" във Варна. Хората недоволстват от предстоящото строителство на 7-етажен жилищен блок, на метри от прозорците им. Те настояват вместо кооперация, на мястото да има озеленяване, детска площадка и да бъде изградена предвидената в кадастралния план второстепенна улица, която ще е ключова за квартала, предаде БНТ.

Може би над 250 семейства живеят наоколо. Десетки се събраха днес на поредния протест против презастрояването на улицата им. Има и много плакати, с които хората протестират срещу евентуален строеж. Сагата е вече повече от 9 години. Жителите се притесняват, че плануваният за строеж блок няма да е на законово отстояние от сегашните жилищни сгради.

Цветомир Гроздев, инициативен комитет: ''Нещата започват през 95-а година, когато има реституирани имоти, но те не са извършени по надлежния ред. Имотът е в съсобственост с Община Варна, но той е в идеални граници, тоест няма извършена делба. След това правят един нотариален акт през 97 г., когато без никакви основания ги връщат в реални граници. Оттук произтичат всички проблеми, тъй като няма обособени граници - не се знае коя собственост е на общината и коя е на другите собственици.''

Виктор Бузев, главен архитект в Община Варна: ''Подали са желание да изработят подробен устройствен план, след което най-вероятно ще направят инвестиционен проект, който също трябва да бъде разгледан, да отговаря на закона и след това евентуално, ако пожелаят, могат да поискат издаване на разрешение за строеж.''

В чл. 151 в ЗУТ ясно пише, че не се изисква разрешително за строеж за изграждане на леки прозирни огради с височина на плътната част до 60 сантиметра.

Пламена Маринова, замeстник-кмет на Община Варна: Сезирали са ни с жалби, в които навеждат твърдение, че има извършено престъпление. Това, което можем да направим ние по закон и сме го извършили след тяхното сезиране, е да изпратим преписката до прокуратурата за произнасяне и разглеждане на случая.

 

 

Източник:https://m.fakti.bg/

 

 

121598