Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Варненски информацио...
Варненски информационни сайтове се обединяват в името на по-добра градска среда

Варненски информационни сайтове се обединяват в името на по-добра градска средаДарик - Проучване за най-наболелите проблеми на Варна стартира на 31-ви януари. То е по инициатива на Движението за национално единство и спасение – ДНЕС. Инициативата сложи начало на безпрецедентно обединение на конкуриращи се медии в името на решаване на проблемите на Варна. В сайтовете DarikNews.bg, Petel.bg, VarnaUtre.bg, Dnesplus.bg и Moreto.net ще бъдат публикувани анкети, които всеки желаещ може да попълни и така да класира проблемите на града, съобщиха във варненския ефир на Дарик Николай Димитров и Илиян Лангаров от организацията. Гласуването ще бъде достъпно и за варненците, които не ползват интернет. Те ще имат възможност да изразят мнение на специални листовки. Ще бъдат обявени местата, където те да могат да се намерят.

Целта на проучването е да се групират основните проблеми на морската столица като се започне от глобалните и се стигне до конкретните, обясниха от ДНЕС. За всеки ще се търси реално решение с помощта на експерти и специалисти. Идеята е неправителствената организация да подкрепи с инициативата местните управляващи, а не да се конфронтира с тях. „В Общинския съвет работят 51 души и те няма как да бъдат компетентни по всички въпроси. Самите граждани трябва да са активни и да подават сигнали за нередности”, коментира Илиян Лангаров.

От ДНЕС признаха, че инициативата среща недоверие сред варненци, но идеята е да се докаже, че могат да се решават дребни проблеми, които не са въпрос на големи ресурси, а по-скоро на подобряване на организацията.

Проучването стартира веднага след като бъде обявен победителят в класацията на Дарик и 24 часа "Кой е най-добрият град за живеене в България за 2011 година". Това ще се случи на церемония в столицата на 30 януари, понеделник.


1149