Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Важен ли е детският ...
Важен ли е детският живот?

Важен ли е детският живот?Коментар на Вихър Бойчев 

Да видиш чудото на живота през очите на едно дете означава да изпиташ най-голямото удоволствие на света.

Една безсмъртна мисъл, покриваща благословията от усещането за безценния детски живот. От възможността да видиш детската усмивка, да чуеш детски глас, да се просълзиш от детска усмивка. Безценно, нали? И сякаш изпълващо със смисъл всичко!

Защото какъв смисъл има цялото ни ежедневие, всички борби, сблъсъци, надежди, опити за промяна, ако не са те - децата!

Та нали те са бъдещето? Нали те са смисълът? Нали за тях живеем? Тогава защо понякога си задавам един много тежък въпрос? Защо държавата ме кара да се запитам важен ли е детският живот?

Защо?

Може би за мнозина една новина е минала покрай лавинообразния поток от политически словоблудства, помпозни пиар съобщения и програмирани от властта информации, но тя е страшна. Наистина страшна!

Става дума за единственото в България специализирано отделение по детска кардиология към Националната кардиологична болница. То може да прекрати дейността си, ако до края на март не получи допълнително финансиране от държавната.

В бюджета на отделението, оказва се, е натрупан дефицит от половин милион лева и не достигат 20 медицински сестри. Персоналът напуска заради ниските заплати, в "Детска реанимация" не достигат повече от 10 сестри, а в отделението по детска кардиология - 7 или 8. Тези, които са останали на работа, се грижат за повече деца и са принудени да дават извънредни дежурства.

Заради дефицитите клиниката в момента работи като спешно отделение. Приемат се спешни болни и се решават спешни проблеми. Останалите някак си ги отлагат за „по-нататък", а това „по-нататък“ може да се окаже пагубно за някое дете.

Ръководството на болницата не може да предложи по-високи заплати, с които да привлече нови кадри, нито има пари за ремонт и закупуване на нова апаратура.

Същевременно в отделението всяка година се приемат по 900 деца с вродени сърдечни малформации.

Тук възниква въпросът: Защо тази дейност не се подпомага директно от държавата по програми, вместо да се разчита на клиничните пътеки, които са недостатъчни по стойност? Нима това не трябва да е приоритет? Ами какво ще стане, ако отделението не бъде съхранено? Къде ще се прехвърли неговата дейност? Какво ще се случи с тези деца?

Къде всъщност е държавата и защо е нужно да си задаваме тези въпроси?

Докато детският живот не е висш приоритет, тази държава и този народ нямат бъдеще! Няма бъдеще власт, която пренасочва милиони, за да свали билборд, изобразяващ нечие недоволство! Няма бъдеще власт, която привиква мастити бизнесмени на разговори по кабинетите, за да секне недоволството им за повишените цени на тока! Няма бъдеще управление, което оставя народа си на произвола на съдбата и няма бъдеще държава, чийто висш приоритет не е детският живот!

Затова е нужна промяна! Бърза и неизбежна, докато не е станало късно не само за нас, а и за нашите деца! И трябва да я постигнем заедно! Като общество! Като народ, който иска справедлив живот! Народ, който си иска държавата обратно! Народ, който няма да допусне да убиват децата му! Народ, който иска бъдеще!

Разгневете се, българи! Време е!

Има такъв народ!

 

Вижте още по темата: 

Родители излизат на протест: Искат да продължи съществуването на клиниката по Детска Кардиология!51825