Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Вчера машинист, днес...
Вчера машинист, днес артилерист! >> Борисов: С бъдещите F-16 ще пазим и Северна Македония, че не завиват бързо

Вчера машинист, днес артилерист! >> Борисов: С бъдещите F-16 ще пазим и Северна Македония, че не завиват бързоС колегата Зоран Заев говорихме миналата седмица – живот и здраве, сега, като придобием новите изтребители, ще пазим въздушното пространство и на Северна Македония, каза премиерът Бойко Борисов, след като наблюдава международно учение на полигон "Ново село", цитиран от "Фокус". Според Борисов това ще е добре и за тях, и за нас. "Защото така или иначе тези самолети не могат да завият толкова близо и ходят над Северна Македония", уточни премиерът.

 

Попитан кое в наблюдаваното учение го е впечатлило най-много, Борисов заяви, че него нещо трудно може да го впечатли, защото е участвал в стотици такива занятия. "Даже на колегата му казах, че има доста да коригират в стрелбата", добави той.

 

Борисов се обърна към критикуващите, че имаме българско-американска база в "Ново село", да видят какво прекрасно съоръжение е, "днес тук участват и колегите от Гърция, Албания, Северна Македония, САЩ – така ще се извъртят всички. В България всички идват на учения – другите държави ги прескачат, но в България абсолютно всички идват". "Продължаваме да си модернизираме танковете, да ги ремонтираме, казармите. Проектите вървят", заяви Борисов. По всяка вероятност той говори за ремонта на танковете Т-72 във военния завод "ТЕРЕМ - Хан Крум".

 

"В последните няколко години отделихме толкова средства за армията, колкото не са отделяни с десетилетия. Но тъй като по една или друга причина се говори само за самолети, аз обърнах внимание на това, което се прави и за пехотата – 13 танка се ремонтират, всяка година има план за възстановяването им, има и други проекти. И всичко това струва пари", добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На въпрос как ще отговори на нападките на лидера на "Атака" Волен Сидеров Каракачанов заяви, че ще го вземе войник. "Да дойде на обучение и тогава ще говорим", коментира той.

 

В тактическото учение с бойни стрелби "Oтветен удар" тази година се включиха над 800 военнослужещи от въоръжените сили на България, Албания, Гърция, Северна Македония и САЩ. Военнослужещите от Въоръжените сили на България бяха над 600 от 38-ми механизиран батальон и 20-ти самоходен артилерийски дивизион от 2-ра механизирана бригада, танкова рота от Центъра за подготовка на специалисти, както и средства за непосредствена авиационна поддръжка от състава на ВВС.

 

В учението се включиха и 200 военнослужещи от Сухопътните войски на САЩ - една механизирана рота, Албания - един пехотен взвод, Северна Македония - един пехотен взвод, и танков взвод и вертолети за непосредствена авиационна поддръжка от Гърция.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.dnevnik.bg/


102728