Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Великото народно въс...
Великото народно въстание III: Десетки хиляди демонстранти изпълниха Триъгълника на властта: ОСТАВКА!!!  (ЧАСТ 2)

Великото народно въстание III: Десетки хиляди демонстранти изпълниха Триъгълника на властта: ОСТАВКА!!! (ЧАСТ 2)



Трето по ред Велико народно въстание бележи Денят на независимостта на България. Днешният национален протест е организиран на символична дата, а граждани от цялата страна ще се стекат на площада под прозорците на властта, за да извикат “Оставка” за 76-ти ден.

Не стихва гражданското недоволство срещу управлението на Бойко Борисов. Протестиращи вече над два месеца всеки ден излизат по улиците не само на столицата, но и на други градове в страната и чужбина.

 

Хронологията на днешното Велико народно въстание след 18 ч.:

23, 00 часа:

Протестиращи опитаха да пробият полицейския кордон. За около минута имаше натиск, който обаче се успокои след като полицията мина още по-напред.


22.40 ч.

 Граждани искат да минат по тротоара между Народното събрание и Българската академия на науките, но полицията не ги допуска. Хилядите демонстранти на място твърдят, че властите изпълняват незаконни заповеди и искат да им бъде предоставена писмена заповед за действията на униформените. Протестиращите скандират "Оставка" и "Пуснете ни!". Към тел. 112 имаше второ обаждане.

22, 24 часа

Адвокат Минчо Спасов обясни, че полицията неправомерно е ограничил възможността на протестиращите да минат до храм-паметника „Александър Невски“. Това може да стане само със заповед на кмета. Протестиращите час и половина чакат полицията да покаже тази заповед, но такава не се дава. Това означава, че правата на хората са погазени. Хората звънят на тел. 112, за да си потърсят правата.Те са гневни за това, че достъпът до храма е възпрепятстван. От тел. 112 са съобщили, че ще изпратят патрул, за да проучат случая.

21.48 ч.

Протестиращи скандират "Сваляй каските" и призовават полицаите да се присъединят към тях. Хората се опитват да убедят униформените, че народът трябва да бъде единен срещу мафията.  В отговор на това все повече въоръжени до зъби ченгета се струпват. Няколко редици пазят отпред. Други се изсипват на порции. Протестиращите, обаче показват, че това не ги плаши и продължават да скандират: "Оставка ".

Междувременно към гражданите пред Народното събрание започнаха да се стичат и протестиращите, отишли по-рано в района на Орлов мост.

.

21.40 ч.


.

Снимка: БГНЕС


.
Снимка: БГНЕС

 21.40 ч.

 Кордон от служители на жандармерията е образуван в пространството около Народното събрание. Униформените са стотици. Целта на властите е да не допуснат граждани да щурмуват бившата сграда на парламента.

 По-голямата част от тях са с шлемове и щитове, но има и униформени, които не носят каски.

 Обстановката към този момент е нажежена, но до ескалации не се стига.


.

.

21.35 ч.

Нажежава се обстановката в района на Народното събрание. Бурни викове оставка отекват в района на паметника на Цар Освободител.

На място има хиляди протестиращи и представители на полицията.

21.30 ч.

Жива верига ще образуват протестиращите около парламента. Към момента се изчаква всички хора да се съберат на едно място.

Междувременно служители на жандармерията бяха забелязани да вадят жилетки.

 

21.16 ч.

"Тази вечер трябва да отидем около онази сграда, на която пише "Съединението прави силата", посочи Арман Бабикян и призова протестиращите да се отправят пред паметника на Цар Освободител.

 "Това е истинската сграда, в която е имало достойни законотворци", посочи Бабикян.

 Шествието е под съпровода на песента от "Междузвездни войни".

 

21.09 ч.

 

Част от протестиращите граждани блокираха Орлов мост за поредна вечер. Мястото се превърна в символично за антиправителстевинет протести, които продължават вече 76 дни. Там бе и основното място, на което бе издигната една от протестните блокади, станали популярни като "Орлов град".

 

20.57 ч.

 

Към днешния протест се присъединиха и учени от БАН. Припомняме, че преди няколко дни научни представители излязоха с официална позиция и подкрепиха протестите серщу управляващите.

 

20.50 ч.

 

Част от протестиращите потеглиха на шествие по жълтите павета. Те се отправиха в посока Орлов мост, където традиционно завършват антиправителствените демонстрации в столицата.

 

На чело на колоната от демонстранти са представители от гражданско сдружение "БОЕЦ", чийто сборен пункт днес бе пред централата на БНБ.

 

20.48 ч.

 

Граждани, които не са имали възможност да присъстват на мащабния национален протест в столицата, за поредна нощ излязоха по улиците на Варна, за да се обявят против управлението на Бойко Борисов и да поискат заедно с това оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 

По улиците на морската столица шестваха десетки граждани. Протестът започна пред сградата на общината с викове „Оставка“, след което недоволните от властта се отправиха на шествие по бул. „Мария Луиза“. Това е най-мащабната демонстрация във Варна от 6 септември насам.

 

За известно време те блокираха ключовото кръстовище при катедралния храм „Свето Успение Богородично“. После шествието пое по пешеходната зона в града.

 

20.25 ч.

 

"Оставка ще има. Но след оставката ще има утре. Това е причината да работим с вас то да не изглежда така.", коментира от трибуната адв. Николай Хаджигенов.

 

Думите са съпроводени с кадри, които се прожектират върху фасадата на бившия Партиен дом. Посланието е "Утрото да не изглежда като чекмеджето на Б.Б".

 

Фенерчета озариха пл. "Независимост".

 

От "Отровното трио" отправиха призив към гражданите да споделят своите собствени възгледи за бъдещето на страната. Те могат да го направят на следният адрес: planzabulgaria@gmail.com


.

.

 

19.45 ч.

Огромно множество се е събрало на площада в днешния 76-ти протестен ден, който е белязан от третото поред Велико народно въстание - национален митинг срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

Скандирания "Оставка" и вувузели оглушават пространството. Има изключително засилено полицейско присъствие, а на два пропускателни пункта се проверяват протестиращи, за да се избегне внедряване на провокатори.

 

Почти три часа след старта на днешните демонстрации, протестите продължават да протичат мирно и без сблъсъци.

 


.

.

19.17 ч.

 

Впечатление прави демографският профил на протеста. Освен млади, под прозорците на властта са се събрали и много възрастни хора.

19.10 ч.


.

Химнът на Европа също оглуши пространството под прозорците на властта, след речта на европейския депутат.


.
Даниел Фройнд

 

19.00 ч.

 

На протестната трибуна застана Даниел Фронд - зам.-председател на групата за борба с корупцията в Европейския парламент и член на германската партия на зелените.

 

"Искам да ви кажа нещо - борбата ви с корупцията и гласовете ви се чуват в Европа!", посочи Фройнд.

 


.
Снимка: БГНЕС
.

.

.

18.47 ч.

 

"За пръв път България празнува така Денят на независимостта - гордо и достойно!", заяви от протестната трибуна Архимандрит Дионисий. Той благослови третото Велико народно въстание.

 

"Днес, когато третата българска държава е завладяна от мафията и управлява чрез своето фалшиво и престъпно правителство, ние всички сме тук, за да усвоим свободата и честността си", заяви още Дионисий.


.

 

 

18.45 ч.

 

В палатките на майките от "Системата ни убива" сестра-доброволец е готова да оказва помощ на пострадали.

 

Припомняме, че по-рано полицията тараши палатките пред сградата на бившия Партиен дом. Иззети бяха физиологичен разтвор, необходим за промивки на рани, както и боички, с които децата рисуват.

 

18.40 ч.

 

"Борисов, огледай се на площада и си избери на кого да се предадеш. Няма значение на кой ще се предадеш. За разлика от теб, ние спазваме Женевската конвенция", заяви адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

 

Викове "Оставка" оглушават пространството, станало известно като "Триъгълникът на властта". Очаква се днешният протест да е един от най-мащабните.

 


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

18.32 ч.

 

Италианска оперна прима изпя химна на Република България, който е научила за една нощ. Заедно с нея запя и целият площад.

 

"Не съм българка. Италианка съм. Но обичам България и българския народ. ВИе имате цялата моя подкрепа, защото България заслужава най-доброто", коментира пред събралите се хиляди граждани оперната певица.

 

След изпълнението последваха бурни викове "Оставка!".


.
Снимка: БГНЕС

 

18.30 ч.

 

"За ужас на мутрите хората продължават да пристигат от цяла България. Дойде време да кажем "Добре дошли и на гражданите от Стара Загора!", заяви един от протестиращите от трибуната.

 

Хиляди са вече на площада. Под прозорците на властта са демонстранти от Ямбол, Русе, Варна, Стара Загора.

 

"Здравейте, граждани! Честит празник на всички. Всяка вечер нашите протести завършват с химна на България. Днес е празникът на Независимостта. Днес ние се борим на този площад за нея. Независимост от мафията и мутрите. Затова днес, за разлика от всяка вечер, няма да завършим с химна, а ще започнем с него", заяви Арман Бабикян от трибуната.

 

18.20 ч.

 

Пред протестиращите застана и един от бившите членове на ГЕРБ. За сериозни вътрешни сътресения свидетелстват десетките напуснали управляващата партия.

 

"76 дни от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински", заяви Слави Трайков.

 


.

.

.

.

 

Източник: https://frognews.bg/



137363