Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Великото народно въс...
Великото народно въстание III започна с блокада на Дунав мост и протест пред  посолството на САЩ (ЧАСТ 1)

Великото народно въстание III започна с блокада на Дунав мост и протест пред посолството на САЩ (ЧАСТ 1)Протестират и в чужбина! Полицията събра внушителни сили за днешната  демонстрация

 

Трето по ред Велико народно въстание бележи Денят на независимостта на България. Днешният национален протест е организиран на символична дата, а граждани от цялата страна ще се стекат на площада под прозорците на властта, за да извикат “Оставка” за 76-ти ден.

Не стихва гражданското недоволство срещу управлението на Бойко Борисов. Протестиращи вече над два месеца всеки ден излизат по улиците не само на столицата, но и на други градове в страната и чужбина.

Хронологията на днешното Велико народно въстание следим на живо.

18.00 ч.

 

На пл. "Независимост" продължават да прииждат хора. Пристигнаха и граждани от Варна, съобщиха от протестната трибуна. Към този час скандирания "Оставка" се чуват от хибяди хора.

 

Обстановката е спокойна.

17.40 ч.

 

Спокойна е обстановката на площада към този час. Стотици се събират под прозорците на властта. Сериозна е мобилизацията на полицията. Има контролни пунктове, на които се проверяват демонстрантите, за да се избегне внедряването на провокатори.

 

Третото Велико народно събрание е под надслов "Ние отново сме тук".

 


.

Снимка: БГНЕС

 

17.20 ч.

Протестиращите продължават да се събират. Към момента полицейското присъствие продължава да превъзхожда числено демонстрантите.

 

По-рано днес ви съобщихме, че сериозна е мобилизацията на служители на МВР заради националния протест днес.

 

Има два подхода към площада - откъм БНБ и откъм статуята на Света София, където са изградени пропускателни пунктове, където всеки демонстрант ще бъде проверен. По-рано днес бяха претърсени и палатките на майките от "Системата ни убива".


.
Снимка: БГНЕС
.

Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

17.10 ч.

 

Хората все още се събират. На място обаче вече има десетки хора. Бул. "Цар Освободител" вече е блокиран, а протестиращи от цяла България скандират "Оставка!".

 

17.00 ч.

 

В района на фонтана пред Президентството вече се събират хора. На място се отправиха и протестиращите, които по-прано застанаха под прозорците на американското посолство и поискаха от САЩ "да си приберат Гешев".

 

През днешния ден граждани затвориха и Дунав мост при Русе.

 

Това е третият национален протест с искане оставката на кабинета “Борисов 3” и главния прокурор Иван Гешев. Протестите протичат без ескалации, но бяха белязани от няколко сблъсъка.

 

Първото Велико народно въстание бе съпроводено със сериозна ескалация на напрежението. През целия ден имаше сблъсъци с полицията. Бихи бяха граждани и журналисти. Имаше ранени полицаи и десетки задържани.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Припомняме още, че с постовете си вече са се разделили няколко министъра, но протестиращите остават непреклонни пред исканията за смяна на цялото управление.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

 

Миналата седмица от сградата на бившия Партиен дом, където вече протичат депутатските заседания имаше и известни сблъсъци между протестиращи и служители на НСО. Насила от сградата бяха изведени майки от “Системата ни убива”, които се бяха барикадирали в сградата. В същия ден стотици протестиращи се стекоха пред сградата на парламента в подкрепа на майките, блокирани вътре.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Източник: https://frognews.bg/

******************************************************************************************************************************

 

Протест пред американското посолство: Хюстън, още имаме проблем! (ВИДЕО)

Протест пред посолството на САЩ се провежда в деня на Великото народно въстание III. На място пред сграда на институцията са граждани от цялата страна, които довечера ще вземат участие в третия поред национален протест.

Пред американското посолство вече няколко пъти е имало демонстрации. Протести са се провеждали и пред други дипломатически представителства у нас.

 

В днешната демонстрация участие взе и Архимандрит Дионисий.

 

Главната мишена на общественото недоволство под прозорците на американското посолство е главният прокурор Иван Гешев. Гражданите оставиха пред сградата множество надписи "Гешев е позор". 

 

Основната идея зад протеста е призив международната общност да спре да затваря очите си за случващото се у нас.

 

Източник: https://frognews.bg/

******************************************************************************************************************************

Българи в чужбина: Протестираме, защото България се управлява от нечестни хора без морал (ВИДЕО)

Видео на сънародниците ни в Манхайм, Германия започна да циркулира в социалните мрежи. На него граждани обясняват с няколко изречения защо подкрепят антиправителствените демонстрации у нас, които продължават вече повече от 70 дни.

 

Клипът е пуснат в онлайн пространството на символична за българската история дата - Денят на независимостта. Днес освен това се провежда и третото поред Велико народно въстание - националният протест срещу кабинета "Борисов 3" и главния прокурор Иван Гешев.

 

"Протестирам, защото искам да бъде даден шанс на младите хора да се развиват в България", казва в клипа една от гражданките.

 

Стартирана е и онлайн кампания с хаштаг #nestesami.

 

Вижте и видеото:


Източник: https://frognews.bg/

******************************************************************************************************************************

Българи в чужбина питат ЕНП за Борисов: Приемливо ли е такова поведение за европейски политик?

Българи в чужбина питат ЕНП за Борисов: Приемливо ли е такова поведение за европейски политик?

 

Българи в чужбина изпратиха второ отворено писмо до Европейската народна партия, която подкрепя Борисов и ГЕРБ.

В него сънародниците ни искат да знаят подкрепя ли ЕНП поведението на българския министър председател.

Въпросите са зададени към председателя на ЕНП Доналд Туск и шефа на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер.


Писмото е разпространено и до всички евродепутати от ЕНП, партиите членове и партньори на ЕНП, включително до ГЕРБ, както и до всички правителствени и държавни ръководители, избрани от партии, членуващи в ЕНП, както и до премиера Бойко Борисов.

До момента отговор от ЕНП няма.

 

Ето и целият текст на писмото:

 

Днес, 22 септември 2020 г., българи, живеещи в чужбина, изпратиха ново писмо до Доналд Туск, председател на Европейската народна партия (ЕНП), и до Манфред Вебер, председател на групата на партията в Европейския парламент. То е разпространено и до всички евродепутати от ЕНП, включително от България, до всички партии членове и партньори на ЕНП, включително до ГЕРБ, както и до всички правителствени и държавни ръководители, избрани от партии, членуващи в ЕНП, в това число и до премиера Бойко Борисов.

 

Това е второто по рода си писмо, след като на 2 септември група българи, живеещи в Белгия, внесоха официално въпроси до ръководството на ЕНП. До момента отговори на писмото не са получени. Инициаторите на акцията посетиха централата на партията в Брюксел и на 16 септември, когато заявиха, че ще настояват да получат позиция от ЕНП относно институционалната криза в България и продължаващите вече повече от 2 месеца протести срещу кабинета Борисов 3 и главния прокурор Иван Гешев. И при двете посещения в централата на партията среща с представители на ЕНП беше отказана.

В писмото са поставени следните въпроси:

 

На 9 септември 2020 г. евродепутатът Александър Йорданов (СДС/ЕНП) обяви в социалните медии, че по време на заседание на парламентарната си група ЕНП е заявила пълната си подкрепа за българското правителство. Евродепутатът Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) също потвърди това. Новинарското издание Politico обаче съобщава за съвсем различна интерпретация, а именно, че г-н Туск е отказал да даде даде подкрепа на всяка цена. Ето защо питаме г-н Туск да изясни казаното по време на тази среща и да потвърди дали той е изразил подкрепата, която ние асоциираме със „солидарността“, която СССР изрази към Чехословакия през 1968 г., и „Солидарност“ на СССР с военното положение, въведено в Полша през 1981 г.

 

На 15 септември 2020 г. Работната група на Европейския парламент за медиите инициира писмо, адресирано до българския министър на вътрешните работи Христо Терзийски, с искане за спешно разследване на всички нападения от страна на българските полицейски сили, насочени срещу журналисти, публикували информация за мирните протести по улиците на София. Това писмо е подписано от двама евродепутати от ЕНП, съ-председателят Дейвид Каза и евродепутатът Магдалена Адамович.

 

В тази връзка подкрепя ли ЕНП или поне парламентарната група позицията на тези смели колеги? Има ли ръководството на ЕНП коментар изобщо за злоупотребата с полицейска власт в европейска столица?

 

Придържа ли се ПП ГЕРБ към върховенството на закона като една от основните ценности в устава на ЕНП, а също и основна ценност според чл. 2 от Договора за Европейския съюз?

 

Имат ли основание протестите в България, свързани с липсата на върховенство на закона в страната и ако НЕ какви са аргументите на ЕНП?

 

Въпроси зададохме и по отношение изявлението на Манфред Вебер, председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, от 10 юли 2020 г., в което се заявява:

„Групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19, в борбата срещу корупцията и в напредъка в процеса на присъединяване към еврозоната.“

 

„Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години.“

 

В тази връзка по-конкретно попитахме висшите представители на ЕНП:

Потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата подкрепата на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското правителство относно борбата му срещу корупцията и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа?

Предвид незавидните места в различни класации (последно място в ЕС по индекс на корупцията, най-бедна държава в ЕС, 111-то място в глобален аспект и последно в ЕС по свобода на словото), какъв конкретно успех и напредък на България е визиран в изявлението, имайки предвид, че партия ГЕРБ управлява през последните близо 10 години, а премиер и в трите последни правителства е нейният лидер Бойко Борисов?

Потвърждава ли ЕНП еднозначно, че съдебната система в България е независима?

Кои са конкретните визирани политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията?

 

Относно предложените от ГЕРБ промени в Конституцията на Република България и в частност текстовете за ролята и статута на главния прокурор, които пораждат съмнения, че неговата недосегаемост става все по-затвърдена попитахме:

 

Как ЕНП ще коментира тези промени в контекста на върховенството на закона и независимата съдебна система, като негов гарант?

 

По отношение на предстоящите дебати в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към Европейския парламент , както и в пленарна зала на Европейския парламент за институционалната криза и активната дейност в тази насока на евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПАСД) и Радан Кънев (ДСБ/ЕНП), попитахме:

Как ЕНП ще коментира информацията, разпространена в българските медии и от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП), че дебатите не са получили достатъчно подкрепа именно от групата на ЕНП?

 

За ЕНП приемливо ли е в действията си членовете на Европейския парламент да се ръководят от тесни политически интереси, дори когато една от основните ценности, върху която е изграден ЕС, изглежда е нарушена?

 

Относно изтеклите записи на Бойко Борисов, чиято автентичност беше потвърдена от независими лаборатории и в които става ясно, че прокуратурата се използва за справяне с лични, бизнес и политически противници, зададохме следните въпроси:

 

Приемливо ли е за ЕНП подобно поведение от страна на европейски политик?

 

По какъв начин такова поведение допринася за независимата съдебна система и борбата с корупцията, визирани в изявлението на Манфред Вебер от 10 юли тази година?

Писмото е подписано от 55 българи, живеещи в Белгия, Австралия, Нова Зеландия, Испания, Великобритания, Канада, Нидерландия, Германия, Австрия и Италия.

 

Източник: https://frognews.bg/

******************************************************************************************************************************

Полицията тараши палатки на майките от ”Системата ни убива” (ВИДЕО)

Сериозна мобилизация на полицията за протеста довечера. В столицата бяха забелязани десетки автомобили на МВР, а униформени са командировани от цялата страна. Тарашат и палатки на майките от ”Системата ни убива”.

Патрули обикалят в стройни редици столичните улици. Потребители в социалните мрежи го определиха дори като “парад”. Очаква се довечера да има засилено присъствие на униформени и жандармерия в района, станал известен като “Триъгълника на властта”.

 

В Деня на независимостта е обявено третото поред Велико народно въстание. Очаква се в националния протест срещу управляващите и главния прокурор да се включат хиляди хора.

 

Органи на реда претърсват и палатки на майките от "Системата ни убива" за евентуални скрити опасни предмети. Клипове от полицейския тараш бе разпространен във Facebook.

 

 

 

 

 

Източник: https://frognews.bg/

******************************************************************************************************************************

Полицията събира внушителни сили преди днешния протест

Полицията събира внушителни сили преди днешния протест

Внушителен брой полицейски служители ще бъдат ангажирани в охраната на антиправителствения протест днес, който беше обявен от организаторите като "Великото народно въстание III". На снимки и видеа в социалните мрежи се виждат огромен брой патрулни автомобили на полицията да се движат в стройна редица в София.

 

 

В предишните масови протести в центъра на столицата също бяха ангажирани униформени служители от цялата страна. Това остави впечатление, че заради мащабната мобилизация на полицаи, редица населени места останаха за няколко дни без адекватно полицейско присъствие и сигурност. Не е ясно колко струва на МВР въпросното командироване. Все още от вътрешното ведомство на са отговорили на въпроса на "Сега" какъв е броят на полицейските служители, които участваха в охраната на протеста на 2 септември.

 

 

 

Източник: https://www.segabg.com/

******************************************************************************************************************************

Протестиращи затвориха Дунав мост при Русе

Преминаването през Дунав мост при Русе ще бъде затруднено до 16 часа днес. Причината е поредният протест срещу правителството и главния прокурор.

За пътуващите в посока Силистра има обходен маршрут.

 

Източник: https://frognews.bg/

******************************************************************************************************************************

Адв. Николай Хаджигенов: Независимостта, свободата трябва да бъдат извоювани, не могат да дойдат даром

„Независимостта, свободата трябва да бъдат извоювани, не могат да дойдат като подарък. Това е причината, поради която ние събираме гражданите на площад „Независимост”. Ние призоваваме гражданите да дойдат на площад „Независимост”, за да заявят ясно и високо, че ние отново искаме своята независимост, този път от мафията, от корупцията и от подземния свят, които са в ръцете на Борисов”.

 

Това заяви адв. Николай Хаджигенов на един от поредните протести.


Той подчерта, че на 22 септември ще чуем 5-те приоритета, които според тях са необходими за изход на България „от тази помийна яма, в която ни завлече управлението на Борисов”. „Защото ние смятаме, че българите вече са свободни граждани не само да изразят позицията си и възмущението си, а утре ще бъдат свободни да направят държавата си по-добра, по-свободна и демократична”, каза Хаджигенов.


Това е третото Велико народно въстание. Първото и второто се състояха на 2 и 10 септември. На 2 септември събитието съвпадна с откриването на новата есенна сесия на Народното събрание, което заседава за пръв път в новата си сграда – бившия Партиен дом. Тогава се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите в късните часове на деня. Имаше много задържани, а също така пострадали журналисти, чуждестранен дипломат и обикновени граждани, които нямаха нищо общо с протеста. Второто велико народно въстание премина мирно, без насилие.

 

Източник: https://frognews.bg/

******************************************************************************************************************************

Велико Народно въстание III иска оставките на Борисов и Гешев тази вечер

Велико Народно въстание III е планирано за днес, когато България отбелязва 112-ата година от обявяването на независимостта си.

Протестът този път няма да започне от сутринта, както бе при предишните две "въстания". Началният му час е 17, а мястото - фонтана при Президентството.

След 75 дни на протести домакините от Отровното трио (Бабикян, Хаджигенов, Минеков) призовават:

"Отново идва ден, в който Независимостта трябва да бъде извоювана, а не празнувана. Елате да извикаме заедно, че искаме да бъдем свободни от Борисов и мафията!"

Протестът продължава да настоява за оставка на третото правителство начело с Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

 

Източник: https://offnews.bg/

 

 

 

 


137355