Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Вера Иванова от „Сис...
Вера Иванова от „Системата ни УБИВА“ пред информационния сайт на Движение „ДНЕС“: За да се случи нещо, трябва да го отстояваш с постоянство и натиск! Подкрепяме каузата на референдума и Слави Трифонов

Вера Иванова от „Системата ни УБИВА“ пред информационния сайт на Движение „ДНЕС“: За да се случи нещо, трябва да го отстояваш с постоянство и натиск! Подкрепяме каузата на референдума и Слави Трифонов1.  Г-жо Иванова, водихте дълга битка, губихте, но накрая спечелихте войната, постигнахте една огромна победа с приемането на Закона за личната помощ и закона за хората с увреждания. Останаха ли ваши искания, които не попаднаха в приетите два закона? Направихте ли компромиси, отстъпки?

Вера Иванова: Освен законите за хората с уврежданията имаме още 11 искания като цели на Национална Гражданска Инициатива "СИСТЕМАТА НИ УБИВА".

 

2.  Удовлетворена ли сте? Усетихте ли подкрепа от обществото? 

Вера Иванова: Ние успяхме да събудим гражданското общество! Положихме основите на това, че за да се случи нещо трябва да го отстояваш.

 

3.  Следващата ви битка е за реформи в тежко корумпирания ТЕЛК. За какви други промени и реформи ще настоявате? По всичко изглежда, че предстоят още битки и няма да ви е лесно.

Вера Иванова: Следващите ни стъпки са искания за реформи:

- Подробен и изчерпателен електронен регистър на децата/лицата с увреждания, по заболявания. За същия да бъде осигурена възможност за достъп през интернет;

- Създаване на Държавна агенция за хората с увреждания; 

- Въвеждането на електронна здравна карта; 

- Преразглеждане на Наредбата за медицинска експертиза на работоспособността; 

- Преразглеждане на статута на Национално представителните НПО и тяхното субсидиране от държавния бюджет; 

- Помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да се предоставят в натура от Министерството на здравеопазването; 

- Адекватно прилагане на приобщаващото образование; 

- Запазване досегашния статут на Център фонд за лечение на деца и неговото развитие; 

- Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да е равна с прага на бедност; 

- Разкриване на необходимия брой домове за възрастни хора, отговарящ на нуждаещите се; 

- Устойчив регламент за подсигуряване трансплантациите на нуждаещите се български граждани;

- Ефективна закрила на децата в семейството.

 

4.  Вие имахте ясна цел, показвате, че знаете какво искате и не се спирате пред нищо, за да го постигнете. Показахте как народът, всеки отделен човек трябва да се бори за своите права и доказахте, че има смисъл да се излезе на улицата и да се воюва със СИСТЕМАТА. Докъде бихте стигнали в действията си, за да защитите правата на децата, на хората с увреждания…, на всички българи?

Вера Иванова: Чрез протестите през 2018 г. открихме, че нещата се случват с постоянство и натиск. Оказа се, че когато се търси диалог, то е еднопосочно.

 

5.  Проблемът със субсидиите на НПО-та продължава да стои. Виждате ли начините, чрез които милионите левове на данъкоплатеца да отиват наистина при нуждаещите се хора. При тези българи, които страдат? И как да се промени порочната практика, така че държавата да спре да налива пари в тези т.нар. представителни НПО, от които основно се облагодетелстват ръководствата на едни организации, които "защитават" интересите на хората с увреждания? 

Вера Иванова: Има внесена петиция за спиране на субсидиите на НПО, но няма воля от управляващите това да стане факт, защото те са тяхно удобно средство. Това са гласоподаватели, които властта може да изпрати срещу нас. Единственото решение е да има контрол върху това, кой как и защо разходва тези средства, а в момента такъв няма. 

 

6.  Смятате ли, че България има нужда от пълна, кардинална смяна на системата?

Вера Иванова: На фона на бързо увеличаващата се бедност - категорично "Да".

 

7.  Десетки хиляди българи и различни каузи ви подкрепиха и бяха заедно с вас в битката за справедливост и исканията ви за реформи. Много граждани припознаха вашата кауза като своя. Безусловно ви подкрепяше и Гражданско движение "ДНЕС". През м.ноември 2016 г. се проведе иницииран от Слави Трифонов национален референдум за промяна на системата. По подписката за свикването на допитването (2015 г.) и за самия референдум, Движението бе основен партньор на Инициативния комитет. На референдума България категорично поиска нови изборни правила и политически реформи: Близо 3 млн. граждани отговориха с "ДА" и на 3-те въпроса – намаляване на субсидиите на партиите, задължителното гласуване и избори по мажоритарната система. През 2017 г. решенията на народа бяха отхвърлени от НС, а 3 от въпросите (за намаляване броя на депутатите, електронно гласуване и мажоритарен избор на полицейски началници) предварително бяха премахнати по настояване на политическата класа от КС.

Г-жо Иванова, хиляди българи и днес не са се отказали от каузата на промяната, приели са я като своя. Вие бихте ли я подкрепили, бихте ли застанали зад нея? Ще припознаете ли като ваша и тази справедлива национална кауза, каузата на референдума и неговите категорични решения, подкрепени от Слави Трифонов и милиони българи? 

Вера Иванова: Подкрепяме всяка справедлива кауза. Не сме се ограничавали само до проблемите на хората с увреждания. Последната кауза, която подкрепихме е инициативата "Право на семеен живот". Без колебание подкрепяме и ще участваме пряко във всяка инициатива и всичко, което касае референдума. Безрезервната и най-съществена подкрепа, която получавахме през цялото време, беше от г-н Слави Трифонов и екипа му. Той дори даде гласност на нашата кауза в чужбина. В много трудни и тежки за нас моменти, той остана до нас и не ни обърна гръб.

 

8.  Слави Трифонов беше и е неделима част от вашата кауза. Когато всички ви заклеймяваха и дори грозно обиждаха, той единствен стоеше зад вас, подкрепяше ви безусловно. Организира и концерт в Лондон в подкрепа на децата. Кои други известни и популярни личности ви подкрепиха?

Вера Иванова: И много други хора бяха до нас, но г-н Слави Трифонов и екипът му бяха с нас от самото начало до края и продължават да ни подкрепят.

 

9.  Подкрепяхте ли протестите за достоен живот на българите, за смяна на системата, срещу скъпотията, бедността, мизерия и корупцията?

Вера Иванова: Да и присъстваме на всеки протест, който е с ясна и справедлива кауза.

 

10.  Кога ще предприемете следващите си стъпки в битката ви за по-нататъшни реформи?

Вера Иванова: Ние не сме спирали.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Вера Иванова от „Системата ни убива“: Няма държава в Европа с ТЕЛК като нашия

Вера Иванова от „Системата ни УБИВА“: Благодарим на всички, които бяха с нас и ни подкрепиха! ТОВА Е САМО НАЧАЛОТО...!

Победа за майките! Победа за децата! Победа за България в битката с властта и статуквото!!! (ОБНОВЕНА)

Майките от „Системата ни убива“ продължават! Искат още реформи! Новата битка - за ТЕЛК!

Гражданско движение „ДНЕС”: Категорично заставаме и сме ЗАЕДНО с българските майки в националния протест и справедливите им искания!

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ "ДНЕС": БЕЗУСЛОВНО ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ!

Гражданско движение "ДНЕС": ДА ПОДКРЕПИМ БЪЛГАРСКИТЕ МАЙКИ 

Слави пита: Кой се опитва да скрие истината за протеста на майките на деца с увреждания?!

СИСТЕМАТА УБИВА всички!

 

 


88247