Враца
" class="go_back" title="обратно">« обратно

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ИСКА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАКРИТОТО ПОДЕЛЕНИЕ ВЪВ ВРАЦА

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ ИСКА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗАКРИТОТО ПОДЕЛЕНИЕ ВЪВ ВРАЦА

ДЕКЛАРАЦИЯ

от Инициативен комитет за възстановяване на закритото военно поделение 52380 в гр. Враца

 

ОТНОСНО: възстановяване на закритото военно поделение 52380 в гр.Враца

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

                       Военно формирование 52380 в град Враца беше закрито от Министъра на отбраната Аню Ангелов . От 01.07.2012 г. портала му беше заключен и всичко свърши. Най – ниско бюджетното поделение с наличието на стрелбище и сграден фонд беше ликвидирано с лека ръка от тогавашният министър. Реформата в Българската армия не оправда очакванията на хората. По най-безотговорен начин беше извършена неравномерно разполагане на военните формирования в страната. Нашето поделение БЕШЕ СТРАТЕГИЧЕСКА ТОЧКА ЗА ЦЯЛА СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ – ОТ ВИДИН ДО СОФИЯ, КОЯТО ОСТАНА БЕЗ ДЕЙСТВАЩО ВОЕННО ПОДЕЛЕНИЕ, А ТОВА Е НАПЪЛНО НЕДОПУСТИМО.

             Поделението беше ключово при защита на населението от бедствия и аварии. То осигуряваше и работни места, закриването на които доведе до задълбочаване на кризата в целия регион, до демографски срив – напускане на много млади семейства на града. Отражение даде и в образователната система – с намаляване числеността на децата в детските заведения и учениците в училищата бяха съкратени квалифицирани педагози.

                       Смъртната му присъда доведе до крайно негативен икономически и социален ефект, който се отрази на нашия град.

                       Враца се лиши от близо 700 000 лева месечно, влизащи в нейната икономика чрез банки, пощи, болници, магазини,  ресторанти,  кафенета и др. Общината загуби редовни данъкоплатци в лицето на над 400 военнослужещи, които се преместиха в други гарнизони или се вляха в армията на безработните.

Военното дело във Враца има дълбоки традиции, датиращи от 1884 година, свързани с историята на Осма Врачанска дружина, Шеста пехотна Бдинска дивизия, 35-ти пехотен Врачански полк. Поделението е калило духа на едни от най-големите български командири – ген. Кутинчев, ген. Жеков, ген. Маринов, ген. Ботев, ген. Бояджиев, ген. Тошев и десетки други. Врачани са взели участие във всички войни за национално обединение в славните победи при Лозенград, Люлебургас, Чаталджа, Неготин, Дойран, Добрич.

В най-ново време поделение 52380 беше опора на сигурността за цяла Северозападна България, център за подготовка на кадри за изпълнение на мисии в чужбина, съобразно задълженията ни към Северноатлантически военен пакт, както и защита на населението при природни бедствия.

Град Враца изпитва сериозни икономически трудности, свързани с висока безработица. Закриването на близо 500 работни места, напускането на града на младите семейства задълбочи и без това тежката ситуация в икономически, демографски и социален аспект. 

Идеята, „Тясно специализираната инфраструктура на поделението да се предостави на общината и бъдещето да се съгласува с бизнеса”, също не се приема еднозначно. Според нас изградената база на поделението трябва да се използва по предназначението, за което е изградена със средствата на българските данъкоплатци.

Не на последно място закриването на поделение 52380 се приема като част от поредицата други действия и бездействия на властите, които в продължение на дълги години ощетяват населението на този край на България. Враца трябва да остане център на отбраната и подготовка на кадри за въоръжените сили, необходими за осигуряване на националната сигурност на България и изпълнение на задълженията ни към НАТО и въоръжените сили на Европейския съюз, както и за подпомагане на населението в региона при бедствия, аварии и катастрофи.

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

С настоящата декларация се обръщаме към Вас с настояване и очакване за подкрепа за възстановяване на закритото военно поделение в гр. Враца. С това ще потвърдите загрижеността си за икономическото състояние на Северозападния регион на България, обявен за най-беден в Европейския съюз.

 

 

Инициативен комитет за възстановяване на

закритото военно поделение 52380 в гр. Враца

22.06.2013

 

Още...

 

Източник: http://www.modernavratza.com/


 


A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: refered_from

Filename: views/view_news.php

Line Number: 108

" class="go_back" title="обратно">« обратно

Нашата анкета

Какво е мнението Ви за поредната пенсионната реформа?

Ваши сигнали и въпроси

  • ДНЕС

    Получих този е-майл от "от: Georgi Ivanov (luxuryshop@abv.bg)"

    Прочети още
  • Здравейте, Аз съм собственик на вила и имоти в с.Костуринци -Трънско и често пребивавам в селото. Съселяните ме

    Прочети още

Работа в полза
на гражданите?