Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Вина – няма, вОда – ...
Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!

Вина – няма, вОда – нЕма! Политически и воден апокалипсис е!Коментар на Зора Ангелова

Информационен сайт „ДНЕС“

 

Така, така...! В епицентъра сме на поредната национална криза, а циничните и нагли тарикати дето ни управляват с все сила ни заливат с неадекватните си брътвежи в отчаян опит да не се удавят в... безводието.

Вина няма и вОда нЕма – това е положението! Апокалипсис е! Всякакъв. 

В Перник е обявено от месец бедствено положение, протестират през ден, наред са и други градове, държавата не знае кое е локва и кое язовир, цената на водата в началото на годината скочи драстично и стана и тя непосилна за хората. 

Има разработени някакви си осем стратегии и планове за водния сектор, а в същото време в държавата има и една страшна водна криза, която по всичко личи ще става още по-страшна.

Притеснително ли ви се вижда, това което става с перничани, с половин милион българи, с мен, с вас...?

 

Перничани протестират заради водната криза

 

Да, ама властта се притеснява в този момент единствено за себе си. Как за пореден път да скрие безхаберието и некадърността си. Как да избяга от отговорност. Как да намери призраци, политически виновници, които готвят антиправителствен метеж. Как да намери спасителни лодки..., за себе си.

Вече на няколко пъти в основните проправителствени медии бе прокарана версията, че водната криза се политизира, че се използва като терен за политическа борба и трупане на рейтинг..., за вадене на дивиденти.

Видите ли, едни лоши граждани имат наглостта да си търсят изконните човешки права. Правото... да имат вода. Видите ли, има и една Мая Манолова, която искала да яхне водната криза, докато изкарва на бял свят брутални факти, задава опасни въпроси и рови ежедневно в мътното управленско блато. 

Избраният с листата на БСП кмет на все по-пустинният Перник Станислав Владимиров изненадващо отказа среща с лидера на столетницата Корнелия Нинова, а след това още по-смело и необмислено агресивно се заяде с Мая Манолова. Проблемът на Владимиров като кмет е жесток, спор няма, но още по-жестоко недоумение буди поведението му.

Правителство отпусна наскоро извънредно едни 30 млн. лева по сметките на община Перник и май-май и тук е имало дежурните условия, с които Борисов сломи „червения опозиционер“ Владимиров.

Ако тези пари са достатъчни за справяне с кризата в града – ОК, но в случая говорим за политическите игрички на Бойко Борисов, които блеснаха на показ. По добре познатата и вече захабена от експлоатация схема, премиерът, както и в редица други случаи си плаща и така на първо време уж решава проблема. 

 

Водната криза в Перник ескалира

 

Сега кметът Владимиров си работи по някакъв спасителен план и според указанията удря там където е поръчано.

Има един стар лаф – Този кога стана калайджия, кога му почерне задника!

В наше време всяко нещо е черно и закон там, където каже Бойко Борисов.

А Бойко изглежда казва, че не желае Мая Манолова да се явява в Перник. Пречеше му и в София. Изплаши се. Не им харесва на определен кръг от хора това, че Манолова и нейната гражданска платформа „Изправи се, България“ дариха на перничани десетки хиляди литри вода, докато областната управа и кметството на Станислав Владимиров дремят.

Експлоатация ли е това на водната криза? Нормално мислещите българи ще кажат.

 

 

Вместо отзад да дирижира нападки към една гражданска платформа и нейния лидер, премиерът Борисов е длъжен да даде обяснения и да отговори.

 

Защо партийната и политическа намеса в КЕВР блокира работата ѝ?

 

Защо водната реформа в България е провалена – загубите на вода в мрежата са над 60 %, до над 80 % на места?

 

Защо има градове, където със съдебни решения водата е обявена за негодна за пиене?

 

Защо над 100 населени места в 11 области са на воден режим, а освен Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, режим се очаква и в Шумен, Търговище, Ботевград, Сливен, дори Варна и Бургас...?

 

За какво са похарчени 500 милиона лева от държавния бюджет, отпуснати преди две години за ремонта и поддръжката на 418 язовира, обявени в аварийно състояние?

 

Право и задължение на гражданите е да потърсят политическа отговорност от правителството, след като дори и от доклад на КЕВР за състоянието на ВИК-сектора става ясно, че бездействие и умишлени действия на институциите водят до водна криза в страната и застрашават националната сигурност.

 

 

От 28 ВиК-дружества в областните градове, 27 се управляват от държавата – със 100 % или над 51 % държавна собственост. Да, тези същите ВиК, които са на подчинение на регионалното министерство на нищо незначещата Аврамова, преди това на всезнаещия мазник и уж уволнен Ненков, а още по-преди на любвеобвилната приятелка на Бойко Борисов Лили Павлова..., пък ако се върнем още по-назад ще стигнем и до Росен Плевнелиев, дето Бойко все му дърпаше ушите.

Нещо неясно да има? А съмнения – Кой е виновен!?

В годината на третото десетилетие на 21-и век в България няма вода, а твърде вероятно както е тръгнало и криза с тока да има.

 

Имаме си обаче министри на регионалното развитие, на околната среда и водите, имаме си и министър-председател, които се държат като удавници за сламка. Недай си боже да поемат отговорност, недай си боже да вземат да се катурнат.

Липсата на вода и в 1-ви и в 21-ви век води до смърт и на хора, и на животни, и на общности, и на бизнеса... На всяко живо същество. Липсата на морал, на достойнство, капацитет и воля у тези дето ни управляват води до смърт на обществото, системата и държавата!

Факт.  

Заседание на Кризисния щаб, на което беше взето решение за обявяване на бедствено положение на територията на Община Перник


Министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че в града цари пълен хаос и навсякъде има течове. Според него в момента се правели безумни неща, за да се разреши проблемът.

 

 

  

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА: 

Да вдигнем наздравица... с по чаша вода (ОБНОВЕН)

Перничани излизат на протестен автопоход под лозунга „Къде ни е водата?“

Шествие с жълти жилетки и молебен в Перник заради водния режим

Перничани облякоха жълти жилетки заради водната криза

Слави Трифонов: Добре, бе, не изпитвате ли отвращение?

Протест премина по основната пътна артерия в Перник. Искат се оставки!

Мая Манолова: Водната криза застрашава национална сигурност на страната

„Изправи се.БГ“ дари 2730 литра вода в кампанията „Вода за Перник”

Трима със съмнения за ешерихия коли са приети в болницата в Перник

Милост: Перник е на облекчен воден режим по време на празниците

Ешерихия коли във водата на Перник, кризисният щаб на крака при Борисов

Внимание! Заразена туршия на пазара

290 литра в секунда от "Студена" отиват за индустриалната зона на Перник

Доклад на КЕВР: И да няма вода, ще плащате повече

Прокуратурата в Перник: Нено Димов и Петя Аврамова са виновни за водната криза

Има решение за кризата с водата в Перник, въпросът е дали политиците са го разбрали

Перник ще има вода по 6 часа на ден, селата през ден

Нали ви казах за водните режими?

 

 


119727