Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Виновен си, Борисов!...
Виновен си, Борисов!

Виновен си, Борисов!Коментар на Зина Зарева

Информационен сайт „ДНЕС“


Близo 40 нa cтo oт пътищaтa у нac ca в нeзaдoвoлитeлнo или лoшo cъcтoяниe, кoeтo ги прaви риcкoви зa шoфирaнe и опасни за живота на хиляди българи. Тoвa cтaвa яcнo oт дoклaд зa cъcтoяниeтo нa бeзoпacнocттa нa движeниeтo пo пътищaтa в Бългaрия, пуcнaт в прaвитeлcтвeния Пoртaл зa oбщecтвeни oбcъждaния.

Какво излиза?

Държавата на практика признава, че за три мандата премиерът Бойко Борисов не се е справил никак добре с инфраструктурата на страната, въпреки че това е негова основна гордост, с която парадира у нас и по света. Нещо повече – приказките му, че караме по най-добрите и нови пътища в Европа са чисто и просто една голяма, опашата лъжа.

В държавния доклад се казва: "По-голямата част от мрежата остава изградена преди повече от 20 години". С други думи – през миналия век, когото лидерът на ГЕРБ се е изявявал като обикновен бодигард и момче за всичко в голяма столична силова групировка.

Смешното, а може би по-скоро трагичното в тази ситуация е, че много от тези 20-годишни пътища са в пo-дoбрo тeхничecкo cъcтoяниe oт дocтa от новите пътища-хармоники – гордост на властта, които се построиха през последните 10 години и се цепят като прясна пита кашкавал. Едва при 12% от тях настилката става за каране. При останалите – рисковете от катастрофи са огромни. Невинните жертви – стотици.

 

 

България - на първо място в ЕС по жертви на пътя 

Какво излиза?

През последите 3 мандата, докато е бил премиер, Борисов ни е лъгал най-нагло, че караме по много новопостроени прекрасни пътища, демагогствал е, че ГЕРБ полагат огромни, неистови дори усилия, за да изградят отново съсипаната инфраструктура на страната. Оказва се, че освен пропадащите магистрали, управленците за три мандата така и не са успели да обърнат почти никакво внимание на шосетата в междуселските или междуградските райони.

И тук не говорим само за пари. Защото у нас са се изсипали милиарди евро по оперативни програми, идващи от Европейския съюз. Но... не е лесно да се строи, когато се краде толкова. В Доклад за състоянието на безопасността на движението по пътищата в Република България ce обобщава цялaтa кaртинa нa бeзoпacнocттa нa движeниeтo като се посочват кoнкрeтни пaрaмeтри, cвързaни cъc зaгинaли, рaнeни, c пoвeдeниeтo и пoдгoтoвкaтa нa вoдaчитe и ocтaнaлитe учacтници в движeниeтo, cъc cъcтoяниeтo нa aвтoпaркa, кoнтрoлнaтa дeйнocт нa пътя и т.н.

 

 

40% от българските пътища са в много лошо състояние

 

Данните сочат, че техническото състояние на автомобилния парк в България е в окаяно положение в сравнение с този на страните от Европа. Колите, които караме са на средна възраст от над 18 години. По официална статистика на полицията 86% от автомобилите са произведени преди 10 години или – 3 484 290. България значително изостава дори от другите източноевропейски страни и по отношение на използването на екологични, сигурни и икономични автомобили...

И какво излиза. Въпреки "огромния просперитет" на държавата, въпреки повишаването на заплатите, въпреки икономическия растеж, с който се гордеят от ГЕРБ, нашенците не искат (очевидно поради незавидното си материално състояние) да карат нови коли, а "предпочитат" ясно защо раздрънканите боклуци на Европата. И така с готовност прехвърляме по 2-3 хиляди лева през балкона на съседа, за да вземем старото му голфче на 16 години да речем.

Защото кой не иска да кара нова, мощна кола? Но колко от нас могат да си я позволят? В някои от по-големите градове – София, Варна, Пловдив, Бургас автомобилният парк може да изглежда нов, но ако мръднем дори из кварталите на София, камо ли през Кърджали, Силистра, Ботевград, Монтана... Там да видиш кола от времето на соца и на по над 20 години, съвсем не е сензация, а ежедневие.

 

 

Хубавото в цялата ситуация е само едно – през тази, най-вероятно през следващата година българските пътища, построени с пари от Европа, ще бъдат обект на външна проверка. И тя няма да е инициирана от държавата, БСП или Агенция "Пътна инфраструктура", а от Европейската сметна палата! Европейският одитен орган ще извърши преглед на пътищата, които са построени и ремонтирани със средства от ЕС в няколко държави, сред които е България. Експертите ще разгледат автомагистрала "Струма" и прилежащият ѝ тунел "Железница", Южната дъга на Софийския околовръстен път, магистрала "Марица"..., както и много други първокласни и второкласни пътища.

Какво ще намерят само може да гадаем. Но, ако проверката е обективна, то тогава тежко му на Борисов, пък и на цялото ни правителство и най-вече на пътната агенция и ресорното министерство. Май пак ще се наложи да връщаме пари... Наши, народни пари... И тогава смехотворните гордости и изказвания на премиера като "взривче след взривче, камък след камък, все едно е филия с масло", „тука съм минавал на ливада, после чакъл, кал, насип, сега просто изглежда лесно...“. "Като отидеш в студиото ти викат: "Абе стига с тия магистрали, ела да видиш как се прави и после да викаш стига с тия магистрали".

Тези наглед хумористични алабализми и медийни циркове в никакъв случай няма да помогнат на управляващите и най-вече на министър-председателя да прикрие плачевната реалност от калпавите ни пътища...

Защото, когато не добре строиш, крадеш и гинат хора... и Господ, и папата, па макар и 3 пъти да те е галил, не ще могат да ти помогнат.

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

На бесилото!* >> 6587-ият заловен без книжка уби дете и бременна с близнаци (Обзор)

България на трагедиите: Виновни – няма, Държава – няма!

Сега, който иска да съди дъжда!

Милиарди за пътища - стотици загиват по тях

Медиен зверилник!

Държавата, която само брои жертвите

Празни обещания и съсипани съдби

Животът не може да се замени от една магистрала! Екзекуцията в тунел „Ечемишка“

Държава ли? Спасявай се сам!

ТРАГЕДИИТЕ, ПОКОСИЛИ БЪЛГАРИЯ. НИКОЙ И НИКОГА НЕ ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ...?!? ЗАЩО...?

Сега, който иска да съди дъжда! Той е виновен за всичко! (ОБНОВЕНО)

Черната статистика сочи: Десетки загинали в автобусни катастрофи

Дати, месеци, години. Трагедиите на България

  

 Резултат с изображение за „бойко борисов симеон сакскобургготски“

Бойко Борисов: От филията с мас до политиката

 

Шест души загинаха при тежка катастрофа на автобус на АМ „Тракия“ при Вакарел.

 

Дни след трагедията, Хитрино остава негостоприемно за жителите си, които все още не могат да се върнат по домовете.

След огнения ад в Хитрино, 10 декември 2016 г. 


Борисов: Три папи са ме галили по главата

 

 

 Бойко Борисов: Урокът, който научих е, че в политиката най-трудно се връщат думите

 

 


114719