Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Вярва ли му някой?* ...
Вярва ли му някой?* >> Делян Добрев: Не знаех нищо за Гинка, но вярвам на службите

Вярва ли му някой?* >> Делян Добрев: Не знаех нищо за Гинка, но вярвам на службитеПърво смятах, че става въпрос за фалшива новина, заяви Добрев

Самият аз мислех, че сделката за ЧЕЗ е фалшива новина, тъй като нищо не знаех за компанията купувач. Вече обаче нямам притеснения, защото службите са показали всичко. Това заяви Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш енергиен министър, в предаването „Панорама“ по БНТ.

„Казвам, че няма проблем - не защото съм от управляващото мнозинство, а защото това заявиха службите по време на изслушването. Успяхме в този период от няколко седмица да получим повече информация и от ДАНС, и от разузнаване, които по време на заседание в открита част, и закрита част, казаха, че са следили този процес и нямат притеснение относно купувача“, заяви Делян Добрев.

„Има текстове в Закона за енергетиката, с които КЕВР има огромни правомощия да контролира, който и да е собственик на ЕРП в България. Това е уникално в закона за енергетиката, има го само тук. Регулаторният орган може да отстрани мениджмънта на някое енергийно дружество и да назначи на негово място такива, определени от регулатора. От една страна контролът, ако не се изпълнява качествено услугата, а от друга страна цената, която се взема от страна на ЕРП за предоставяне на услугата, не я определя самото ЕРП, тя се определя от регулатора. Той определя цената без значение кой е собственикът“, посочи Добрев.

По думите му не трябва да има промяна в закона в посока дали да се одобрява сделката между две частни фирми, юридически лица в този сектор и държавата трябва да се меси премерено в частния сектор. Той коментира още, че въпросът е дали трябва да прави нещо българската държава, или законодателят. „Ние трябва да бъдем внимателни с разширяване на правомощията на регулатора, тъй като той има огромни.", каза още Добрев. Според него в този пример не може да се приложи този с БНБ, защото нямат собствени средства в ЕРП-то, които да налага държавата да одобрява купувача, а имат механизми за контрол, след като сделката е финализирана.

Драгомир Стойнев от БСП посочи, че „за нас (от БСП) е важно държавата да навлезе изцяло и да купи това дружество, може и да има участие, ако не изцяло. Ако държавата влезе с 20,30 %, това означава, че тя ще помогне на г-жа Върбакова да затвори финансирането“. „Нито една институция не знае какво се случва или уж са знаели, пращали са доклади, но пък законът не им позволява да се намесва и всеки бяга от отговорност. В крайна сметка става въпрос за стратегическа инфраструктура“, каза зам.-председателят на парламентарната група на БСП. 

България

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://fakti.bg/bulgaria/

 


56280