Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / ВКП установи нарушен...
ВКП установи нарушения, извършени от техническия директор на БНР

ВКП установи нарушения, извършени от техническия директор на БНРВърховната касационна прокуратура (ВКП) е установила данни за нарушения по служба срещу директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов. Това става ясно от приключилата проверка на ДАНС, СЕМ и КРС, по повод спряното излъчване на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. в часовия диапазон между 06 ч. и 11 ч., съобщи бТВ.

Според ВКП има доказателства за евентуално извършено престъпление. Те са изпратени на Софийска градска прокуратура, която трябва да прецени дали да повдигне обвинение срещу Костов.

В хода на разследването е станало ясно, че не е извършвана каквато и да е профилактика на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“.  

Не е съществувал какъвто и да е технически проблем, налагащ профилактиране, не са съществували проблеми с преноса на сигнал от студията на БНР до Централната апаратна, както и че не е съществувал технически или друг проблем за предаването на сигнала от Централната апаратна до входната точка на НУРТС.

Разследващите са снели писмени обяснения по случая от генералния директор на БНР Светослав Костов, от и. д. директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев, от директора на дирекция „Техника“ Пламен Костов и други служители националното радио.

Разпитани са и лица на ръководни длъжностни в „НУРТС България“ ЕАД - разпространител на сигнала на радиото. Изискана е официална писмена и електронна комуникация между ръководни длъжностни лица на БНР, както и между тях и длъжностни лица на дружеството, разпространител на сигнала.

Доказателствата показват, че профилактиката на 11.09 е извършена изцяло извън заложения график. Директорът на дирекция „Техника“ към БНР – Пламен Костов е изготвил писмено уведомление до генералния директор на БНР за „създаден голям технически проблем“, който налага „профилактиране на студийния комплекс на Програма „Хоризонт“ за времето от 6 ч. до 11 ч. на 13.09“.

Разследващите допълват, че никъде в това уведомление Костов не е посочил, че ще се извършва спиране на излъчването на програмата и не е довел до знанието на генералния директор такова свое намерение. Генералният директор на БНР Светослав Костов е поставил резолюция „ДА“ на документа.

От електронната кореспонденция между Пламен Костов и „НУРТС България“ се констатира, че на 12.09.2019 г. в 9:26 ч. Костов е изпратил официално съобщение до старши мениджър В. Стойкова със следното съдържание: „моля Ви, да бъде прекратено излъчването на програма „Хоризонт“ на 13.09.2019 г. на територията на цялата страна за времето от 6 ч. до 11 ч., поради профилактика на студийния ни комплекс“.

 

Източник: http://glasove.com

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

СЕМ: БНР няма да мине без санкции

Георги Харизанов: Докато БНР и БНТ получават държавни пари, те не са обществени медии

Вън наглеците от властта! >> Рашидов: Улицата започна да кадрува, стига с тази свобода на словото

Слави Трифонов: Главанаците да направят Кошлуков и шеф на БНР

Тя задава неудобни въпроси. Силвия Великова, която беше свалена от ефира на БНР

Слави за дълга от 50 млн. на БНТ: И кой ще ги даде тези пари? Е, как кой!? Ние с вас, уважаеми зрители

За 10 години натикаха свободата на словото в ъгъла, в най-долния ъгъл

България продължава да пропада по свобода на словото

Механизмите на цензурата или защо България е след Ангола и Етиопия по свобода на словото

 
112719