Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Властта не посмя вто...
Властта не посмя втори път да разтури Орлов мост

Властта не посмя втори път да разтури Орлов мостПолицията не атакувала протестиращите, защото на барикадите имало много жени

срещу демонстрантите. Той призова привържениците си да бъдат смели и, че утре ще бъдат в новините по цял свят заради случващото се в страната. 

“Достойно ли е мафията да бъде защитавана по този начин? В момента това се излъчва на живо и целия свят ще го разбере. На чия страна сте? На страната на мафията или на страната на народа? Вие част ли сте от народа? Не сте ли част от нас? С вашите семейства, с вашето съзнание, с вашия разум. Аз разбирам, че трябва да пазите тишина, но това, което вършите, е предателство срещу народа“, обърна си скулпторът към служителите на реда.

В същото време гражданите превърнаха района около Орлов мост в крепост. Те се подготвят да отразят евентуална атака на полицията и жандармерията.

Около 3.30 часа през нощта тежко въоръжената полиция получи нареждане да се изтегли района на Софийския университет по посока към Народното събрание. Тя си тръгна под аплодисментите на малцината протестиращи пред ректората начело с проф. Минеков. Демонстрантите аплодираха полицията и заявиха ,че тя е страхотна и я поздравиха, че не се е стигнало до насилие. Настроените в лагера на протестиращите е приповдигнато и много добро.

Няколко камионетки с тежко въоръжена полиция, която беше концентрирана около НС, си тръгнаха по бул. "Васил Левски" по посока Паметника на Апостола. В същото време четири други полицейски коли преминаха през кръстовището на Ректората, поздравявани от протестиращите. Някои от полицаите в колите също отвърнаха с поздрав.

Ситуацията около форт Орлов мост отново се напрегната след 4.00 часа, когато там се появи камионетка на жандармерията. Тя бе посрещната с освиркване и призиви оставка от гражданите. Камионетката остана паркирана на около 30 метра от протестиращите. Полицията по никакъв начин не ги провокира и не предприема никакви действия. Това успокои демонстрантите и животът във форт Орлов мост се върна към обичайния си ритъм.

В същото време започнаха да пристигат и първите автобуси и тролейбуси на градския транспорт, които са принудени да правят обратен завой на Орлов мост, за да пътуват към Младост, Дружба и други източни квартали на столицата".

На сутринта полицията обясни, че не атакувала барикадите, защото на тях имало много жени. Днес МВР щяло да разговаря с протестиращите да освободят кръстовището. Официалната информация сочи, че няма арестувани. Журналистът Николай Стайков от Антикорупционния фонд обаче се оплака, че на него и още един човек били сложени белезници край езерото "Ариана". Пуснати били около 5.30 сутринта. Стайков не подписал връчената му заповед за задържане.

Кръстовището пред Ректората също е блокирано. Палатки на тротоара има и пред Министирески съвет.

 

 

 

Още по темата: 

 

 

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Документ показва лъжата на МВР. Николай Стайков е бил задържан

Ден 30: ВЪПРЕКИ дъжда, ВЪПРЕКИ август, ВЪПРЕКИ Ковид-19 и репресиите: 50 000 демонтрират в София, хиляди в страната. Барикади на ,,Орлов мост"

Арогантната власт в опит да безчинства: Полицаи опитаха да атакуват палатките на майките пред Министерски съвет

"Не можем да продължаваме да живеем така!" Университетски преподаватели призоваха за още протести

За опасността от мълчанието на безразличните

Тази нощ не беше атакувана свободата на хора от барикадите. Атакувана беше свободата на българския гражданин, който живее мирно и иска да живее по достоен начин

МУТРИ - ВЪН! Фейсбук прелива от ГНЯВ и ЯРОСТ!! ВИЖТЕ >>

Манолова: Борисов се сгромолясва и се опитва да повлече всички около себе си

Адв. Николай Хаджигенов: Властта защити корупцията, МВР е бухалка

Еврокомисията: Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонстрантите и за законосъобразността на полицейските действия

Николай Марков: Полицията отдавна удари дъното на политически слугинаж132791