Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Властта прикрва разр...
Властта прикрва разрастването на кризата! >> Кметът на Ботевград: В язовир Бебреш има вода за два месеца

Властта прикрва разрастването на кризата! >> Кметът на Ботевград: В язовир Бебреш има вода за два месецаВ язовир Бебреш, който захранва Ботевград с питейна вода има количество, което е достатъчно за два месеца. Проблемът не е нов, още от лятото сме информирали институциите за ниското ниво на водата в язовира.

 

Това каза в предаването "120 минути"  Иван Гавалюгов, кмет на Ботевград по повод горещата тема с водната криза в страната.

 

Той разкри, че според информацията в Търговския регистър Васил Златев е собственик на ВЕЦ –а  при язовир Бебреш. По думите му съоражението е изградено на неподходящо място и без реалистичен производствен план. Официално е спрял да работи  още през юни месец.

 

"Поисках от Басейнова дирекция забрана за работата на този ВЕЦ, поне докато не се стабилизира положението с водата. Силно се надявам да спер да работи ВЕЦ-а, защото той е една от причините да сме силно притеснени.", заяви още кметът.

 

Трябва да се реши и вторият проблем, който е остарялата ВиК мрежа.

Течовете са проблем в цялата страна, средно за страната загубата е към 65 %.

Притесненията си остават, не искам да успокоявам хората нереалистично. Вода има за два месеца, след това всичко зависи от снеговалежа и топенето.

 

На 24 юни съм информирал собственика и стопанина на язовира за ниските нива на водата. И през септември също имахме срещи и обсъждане на проблема. Той не  е нов, но сега придоби публичност. Не знам управляващите как се информират и защо сега научават за проблемите.

Ботевград има и други източници на водоснабдяване, но язовирът е основният.

 

Източник: https://frognews.bg/

 


119666