Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Властта събира близо...
Властта събира близо 2 млрд. лв. повече

Властта събира близо 2 млрд. лв. повечеВластта се кани да събере между 1.5 и 2 млрд. лв. повече от българското население, които да разпредели през следващата година за още експлоатация на властови механизми. Това показват изчисленията на Демократична България, с които лидерът на ДСБ Атанас Атанасов откри днешния брифинг на коалицията.

Важно е как се управляват парите у нас. Близо 2 млрд. повече пари искат да съберат от хората, да ползват в предизборната година. Защо трябва да се вдига данъчната тежест върху населението, когато се твърди, че има пари, пита Атанасов.

 

Според Владислав Пенев новата данъчна тежест ще стане с вдигане на осигурителните прагове, здравните вноски, увеличаване на максималния осигурителен праг.

 

Повишаването на максималния осигурителен праг удря върху тези хора, които се надяваме да останат и да работят тук. Това са хората с легални доходи, които не са част от сивата икономика. Тези хора трябва да ги пазим като писани яйца, защото на тях разчитаме за националния просперитет, каза Пенев.

 

Според Момчил Якимов от екипа за малки и средни предприятия на Демократична България мотивът за отказ от реформи е дошъл още през 2010 г. от бившия и настоящ премиер Бойко Борисов.

 

Той каза, че когато вали дъжд покрив не се ремонтира. Това беше основанието да не се предприемат реформи в тази следкризисна година. От тогава няма реформи, поясни Якимов.

 

По думите на Христо Иванов се отказват реформи в здравната, съдебната, финансовата система - всички те се превръщат във възпаления, които се ползват да се противопоставят големи групи гласоподаватели. Докато не започнем да разграждаме този модел, българското общество ще живее с усещане, че има много мръсни тайни, които убиват хора - дори като им изяждат бъдещето, каза Иванов.

 

Един от начините за това усещане е липсата на прозрачно управление на финансите. Първо да има реформи. След това да се мисли дали трябва да се покачват данъците, смята бившият правосъден министър Христо Иванов от служебния кабинет "Близнашки" и в началото на кабинета "Борисов-2".

 

По думите на Якимов, максималният осигурителен доход в страната се отнася към най-ниските доходи и осигуровки като 1:5 или 1:6-7. Пенсиите на тези пенсионери трябва да са платени от нашите деца и внуци. Това ще предизвиква популистки партии да спекулират кога с повишение на минималната работна заплата, кога - с пенсионните тавани. Сега е същото - взимани са високи доходи и системата не може да ги плати, каза Якимов.

 

Според него с увеличаване на здравната вноска започва събиране на още едни пари и замяна на регламентирани услуги за заплащане с нови децентрализирани услуги.

От 2020 г. е заложено увеличаване такса смет за населението. Хората трябва да плащат пари за депониране, вместо за рециклиране, каза Якимов.

 

Според него въвеждане на толсистемата е правилна крачка, но тези пари трябва да заменят бюджета на АПИ, който е около 620 млн. лева. Това е буфер за провеждане на реформи, а не за тяхното отлагане, смята Якимов.

 

Източник:https://frognews.bg

 

"ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Превзеха и унищожиха държавата. Хора губим бъдещето си!

Майки: Борисов развява пари на данъкоплатеца. Да му потърсим сметка!

Майка на дете с увреждания: Борисов да застане като мъж срещу нас

Да бутне стадион „Васил Левски”? Какво още ще съсипе и изтъргува Борисов докато е на власт?

Майка: Мразя ви и ви проклинам! ОСТАВКА! Друг вариант с лъжци като вас няма!


78244