Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Водеща белгийска пар...
Водеща белгийска партия предлага да се даде убежище на осъдената на смърт Асия Биби

Водеща белгийска партия предлага да се даде убежище на осъдената на смърт Асия БибиДепутат от най-голямата партия в Белгия Нов фламандски алианс призова да бъде предоставено убежище на осъдената на смърт в Пакистан християнка Асия Биби и съпруга й, съобщиха местни медии.

Белгия може да им присъди убежище, това няма да бъде първият път, в който нашата страна действа по този начин, заяви депутатът Петер Люкс. Той призова също за реакция от страна на белгийското външно министерство в светлината на приетото от федералния парламент миналата година решение за защита на религиозните малцинства, заплашени от насилие от екстремисти. Време е Белгия решително да осъди насилието срещу християнското малцинство в Пакистан, добавя депутатът, цитиран от БТА.

Съдбата на Биби е неясна, след като Върховният съд на Пакистан отмени смъртната й присъда за богохулство в края на октомври. Пакистан впоследствие бе залят от протести с искане тя да бъде обесена, а срещу семейството й са отправени смъртни заплахи. Преди два дни адвокатът на Биби напусна страната, за да спаси живота си. Съпругът на Биби поиска семейството да получи убежище в САЩ, Великобритания или Канада. 

 

Източник: https://www.24chasa.bg/

 

80576