Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Време е да изхвърлим...
Време е да изхвърлим боклука! >> На Борисов са му по-важни заводите, отколкото да обясни за по-високите партийни субсидии

Време е да изхвърлим боклука! >> На Борисов са му по-важни заводите, отколкото да обясни за по-високите партийни субсидииЗащо партиите в България всъщност вземат по 13,23 лева на глас, а не по 11 лева, както би трябвало? Отговор на този въпрос Actualno.com потърси от премиера Бойко Борисов, който беше на посещение в Добрич.

Борисов определено не беше словоохотлив в отговора, като каза, че не го интересува каква точно информация са показали от „Шоуто на Слави“. Припомняме, че снощи (20 май) предаването изкара официален отговор на финансовото министерство по въпроса, получен по реда на Закона за достъп до информация (ЗДОИ). Именно от този договор стана ясно, че само през миналата година всички партии в парламента плюс „Възраждане“ като единствената партия от последните парламентарни избори, преминала границата от 1%, но с по-малко от 4% гласове, вземат допълнително общо над 6,5 млн. лева.

"Не ме интересува. Този закон за субсидиите БСП го направи, не съм го направил аз", каза Борисов в отговор на Actualno.com. Съответно лидерът на ГЕРБ продължи с обясненията, след като Actualno.com му напомни, че преди половин година той обеща в телевизионен ефир да предложи на депутатите да приемат законов текст за намаляване на партийните субсидии.

"Вижте, олигарсите дават много пари. Ние ясно сме казали, че може да се намалява субсидията, можем да участваме в това, но не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси, защото тогава като дойдат избори, всеки ще отива да чука на вратата на колегата (бел. ред. - изпълнителния директор на "Клас олио") ще дадеш ли пари за избори? Той казва: "Ще дам, ама ти какво ще ми дадеш", заяви Борисов.

"Вземете Германия и другаде – навсякъде има субсидии. Някои ще кажат – там са по-малки. Да, но те имат фондации като "Конрад Аденауер" и "Ханс Зайдел", които получават десетки и стотици милиони евро, за да помогат на партиите. Така че днес най-важното е заводите и работната ръка", обобщи Борисов.

Премиерът не пропусна да се заяде и с лидера на БСП Корнелия Нинова заради сутрешното ѝ изказване пред bTV, че правителството е проядено от коруцпия. „Аз няма да ѝ вляза в тона, само ще кажа, че нея я отстраниха като зам.-министър – за какво, тя да отговори. Ако министрите се отстраняват за корупция, тя също беше отстранена“, заяви лидерът на ГЕРБ.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Партиите прибират по 13,23 лв. на глас. Брутална наглост и цинизъм!

"Шоуто на Слави": Само за 2018 г. партиите са получили над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало!

Слави: Партийните субсидии са мръсна история, а ние я позволяваме! Това е ужасно глупаво и много срамно!

Позор* >> Партийните субсидии: И през 2019 г. партиите ще получат над 30 млн. лева

Политическо богатство… в мизерна България! Партиите без нито един външен дарител. ГЕРБ скътали 23 млн. лв

Пак ще платим милиони за партийни субсидии..., вместо за лечение на деца и умиращи самотни възрастни хора! (ОБНОВЕН)

Слави Трифонов: Честита годишнина от Референдума! Имаме депутати..., политици и парламент-ПОЗОР!100072