Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Време е да изхвърлим...
Време е да изхвърлим боклука! >> Валери Симеонов се чуди кой управлява ГЕРБ и защо не се спазват решенията на коалицията

Време е да изхвърлим боклука! >> Валери Симеонов се чуди кой управлява ГЕРБ и защо не се спазват решенията на коалициятаЛидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази недоволство заради отхвърлянето от парламентарните комисии на предложенията му за подкрепа на туризма, които са обсъдени преди това на Коалиционен съвет с премиера Бойко Борисов.

„От НФСБ предложихме ваучери в размер на 210 лв., за 7 дни, за да задвижим спрелия туризъм и да подпомогнем хората на първа линия в борбата с коронавируса. Това решихме на Коалиционен съвет. После обаче ГЕРБ предложи нещо, което тотално отрече договореното“, каза Симеонов пред Нова телевизия. Предложението му държавата да дава ваучери за туризъм бе отхвърлено за сметка на предложението на ГЕРБ да се дава държавен ваучер на държавен служител, за да отиде да почива в базата на неговото си предприятие. Според Симеонов изискването ваучерите да важат само за държавни бази противоречи на европейската директива за държавната помощ.

„И за нас остава въпросът къде всъщност се взимат политическите решения - на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединени патриоти, някъде в кулоарите на Народното събрание, или по министерствата? Това трябва да се изясни на политически съвет, вероятно тази седмица. Кой управлява ГЕРБ – имам чувството, че ГЕРБ се управлява от Менда Стоянова и от г-жа Дариткова. ГЕРБ не се държи като политическа сила, а по-скоро като сбор от индивиди, при които никога не знаеш единият като поеме ангажимент – дали другите ще го изпълнят, каза Валери Симеонов.

За намаляването на ДДС до 9% Симеонов не е съгласен с формулировката на ГЕРБ това да е за ресторантьорски и кетъринг услуги, при положение, че кетъринг извършват и големите търговски вериги, които по време на коронавируса реализирали в пъти по-големи печалби. НФСБ предлага намалената ставка да се прилага за заведенията за хранене и развлечение. „Със забраната на ресторантите забранихме и работата на всички заведения. Държавата е длъжник на тези, които бяха тотално ударени от коронавируса и предприетите ограничителни мерки“, каза Валери Симеонов.

Валери Симеонов определи позицията на финансовото министерство срещу намаляването на ДДС като разбираема – „Горанов милее за бюджета, но това е политическо решение в условие на криза, което трябва да бъде изпълнено“.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://offnews.bg/

 

 


126349