Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Време е да изхвърлим боклука! Да не забравим и Киро >>  Домусчиев: Протестите са недопустими, трябва да спрат, за да не пречат на икономиката

Време е да изхвърлим боклука! Да не забравим и Киро >> Домусчиев: Протестите са недопустими, трябва да спрат, за да не пречат на икономикатаОчаква се средната работна заплата да продължи да нараства през следващата година, както и ръстът на БВП. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, който участва в среща на премиера със синдикатите и работодателите, предаде Канал 3. 

От КРИБ са категорични, че ще продължат да настояват да има реформи в образованието и да се преквалифицират кадрите. 

Конфедерацията е категорична, че протестите в страната са недопустими и трябва да спрат, за да не се пречи на икономиката.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че съществените въпроси не трябва да се коментират само от политическите партии, а във формат тристранно сътрудничество. 

„По тази причина по покана на премира Борисов днес се състоя среща, на която бяха обсъдени всички социално-икономически въпроси – доходите в публичния и частния сектор, мерките, които трябва да предприеме държавата, за да гарантира на бизнеса работна сила, теми в сферата на енергетиката, които останаха недоразвити и ще има среща и другата седмица“, посочи Дончев, цитиран от Агенция "Фокус". 

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев посочи, че такива срещи трябва да се правят, защото и работодателите, и синдикатите са важни за държавата. 

„Много е важно диалогът да дава решения за добро развитие на икономиката, защото когато икономиката е добре, има по-добро заплащане за нашите служители. През последните две години имаме двуцифрен ръст на средната работна заплата. Очакваме тази тенденция да се запази и през следващата година – в това се обединихме всички работодателски организации. Това означава, че заплатите в предприятията, в които има добра добавена стойност, ще растат значително. Но ще растат заплатите на специалистите, на хората, които искат да работят, на тези, които имат необходимите знания и умения. И продължаваме да считаме, че основният проблем в България за още по-значителен ръст в заплащането е образованието. Затова е продължим да натискаме за подобрение в образователната система и в квалификацията на нашите кадри. Защото когато имат един добър специалист, ти нямаш проблем да му дадеш и по-висока заплата“, заяви Домусчиев. 

Той посочи, че най-големите опасения на работодателите са протестите в страната, които блокират ключови пътища. 

Очакваме президентът Румен Радев да защити миньорите и енергетиците на срещата за климата и енергетиката през декември, каза председателят на КНСБ Пламен Димитров. 

Димитров посочи, че по време на срещата освен темите за увеличаването на заплатите и липсата на кадри на пазара на труда, е била засегната и темата за енергетиката. 

„Нея само я започнахме, но остана за следващата седмица. Споменаваме я в контекста на това, което се случва буквално след десет дни. На 3 декември започва срещата за климата и енергетиката, на която президентът Румен Радев ще трябва да защити позицията, която ние заедно с двете министерства – на енергетиката и на околната среда и водите, говоря за двата синдиката, сме изработили през последните няколко месеца. А тя е ясна – запазване на българския въгледобив и производството на електроенергия от местни въглища“, каза още Димитров и посочи, че другата седмица синдикалните и работодателските организации ще имат отново среща при премиера по тези тема. 

„Но понеже това стои на дневен ред и вече властите би трябвало да говорят на един език, нашият апел към президента Румен Радев е да бъде на нивото, на което ние очакваме да бъде – държавен глава, който да защити миньорите и енергитиците в започващата среща“, заяви Димитров. 

„Моят прочит на днешната среща при премиера е, че това всъщност е опит икономически активното население с властта заедно да се опитат да погледнат какво трябва да бъде направено през следващата година. И да се адресират най-тежките проблеми, които хората поставят. Факт е, че има нужда тази тенденция на двуцифрен ръст на доходите да бъде продължена, затвърдена и гарантирана през следващата година“, каза още Димитров. 

Той посочи, че 78% от работещите са в частния сектор. „Така че добрите новини в бюджета за увеличението на доходите касаят 1/6 от работещите българи. От тази гледна точка подчертах, че двуцифреният ръст на средната работна заплата – 12-15% за следващата година по наши разчети, би трябвало да даде отговор на два въпроса – доколко справедливо разпределяме допълнителния растеж на БВП, който очакваме следващата година, и как реагираме на растящите цени на основни стоки и услуги. Това иска българският работник да чуе и смятам, че посланието е общо – до фирмите и предприятията да достигне не само посланието, но и реалната договореност за по-високи заплати“, коментира Димитров. 

Председателят на КНСБ посочи, че другата тема, която е била коментирана по време на срещата, е липсата на кадри на пазара на труда. „Това е една инициатива, която ние сложихме на масата преди време – заедно с бизнеса и правителството да потърсим начин как трайно да привлечем няколко десетки хиляди работещи българи, които живеят в момента в Молдова и Украйна. Чухме коментари, че ще внасяме обратно цигани от там, но това не е вярно“, каза още Димитров. 

 

Източник: http://epicenter.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Илиан Василев: Представете си Горанов и Домусчиев с пранги в съда

Ето я кочината на Домусчиев, който „чисти“ боклука на Варна срещу десетки милиона лева!

В държавата – кочина финансовият министър живее в имот на Домусчиев безвъзмездно! КОНПИ и спец. прокуратура за такова безочие няма!

КОЙ и колко милиона превърнаха позора Валери от нищожен и безполезен политик в основен крепител на новата властова конструкция: Бойко-Валери-Киро?

82069