Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Все още нищо не е св...
Все още нищо не е свършило >> Пикът на африканската чума предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета

Все още нищо не е свършило >> Пикът на африканската чума предстои с откриването на ловния сезон за диви прасетаВсе още няма регистрирани случаи на африканска чума по свинете в област Стара Загора, съобщи на заседание на епизоотичната комисия директорът на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) д-р Дамян Миков. Според него обаче пикът на заболяването тепърва предстои с откриването на ловния сезон за диви прасета, който ще започне на 1 октомври. 

„Обнадеждаващ факт е, че в Старозагорска област по-голямата част от хората вече изклаха доброволно прасетата в задните дворове. Единични са случаите на отказ да се изпълнят предписанията и те са най-вече при стопани, които извън регламентите на закона отглеждат свине майки с цел продажба на животни“, обясни д-р Миков. По-голямата част от задните дворове в областта вече са депопулирани, но проверките за изпълнение на мерките за ограничаване на разпространението на заболяването продължават. 

250 ловци вече са обучени за симптомите и начините на разпространение на африканската чума по свинете, съобщиха от Областната дирекция по горите. В региона са поставени 25 капана за диви свине.

В края на заседанието на епизоотичната комисия областният управител Гергана Микова и д-р Миков отново напомниха, че до 26 август кметовете и кметските наместници трябва да предоставят на Областната епизоотична комисия списъците на стопаните, които са заклали животни, отглеждани в задните дворове. Финансовото подпомагане на собствениците на заклани прасета ще се извършва само на базата на коректно попълнени комплекти от документи. 

 

Редактор: АНЖЕЛИНА ВЕЛЧЕВА

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.actualno.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

"Война за трупове" - 60 милиона хвърлила на вятъра Агенцията по храните! ВИЖТЕ разследването на Генка Шикерова, спряно от Нова тв >>  https://www.youtube.com/watch?v=ig4vduX6irE

Апокалипсисът наближава

Заради некадърността на властта избиват хиляди животни..., продължава и затягането на примката около врата ни!

Още управленски провал! >> Три области вече са в бедствено положение заради чумата по свинете

Чумата е българска, не африканска (ОБНОВЕНО)

Дойде време и да ни опикаят

НОВИНАТА НА ДЕНЯ: Некадърната власт роди геноцид! >> Умъртвяват десетки хиляди беззащитни животни в цялата страна

 

 

 

 

 

 

 

 


110425