Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Всеки четвъртък, от ...
Всеки четвъртък, от 9.30 часа, пред Столична община  ще се провежда протест срещу „синя зона”

Всеки четвъртък, от 9.30 часа, пред Столична община ще се провежда протест срещу „синя зона”Всеки четвъртък, от 9.30 до 11.00 часа, по време на заседанието на Столичния общински съвет (СОС), пред сградата на Столична община ще се провежда протестен митинг срещу влезлите в сила от м. Септември т.г. нови правила за паркиране в София.

Движение „ДНЕС” и фейсбук групата „Не, на данък паркинг!” взеха решението за промяна на схемата на протестите, тъй като е повече от очевидно, че общинското ръководство остава глухо и нямо за исканията на гражданите. След повече от три месеца протестни шествия и митинги с искания за отмяна на спорната наредба столичните общинари продължават да се правят, че не забелязват гражданското недоволство и категорично отказват диалог и търсене на решение на проблема.

„ДНЕС” и „Не, на данък паркинг!” считат тази демонстрация на безхаберие и неглижиране на исканията на протестиращите за повече от неприемлива. Очакванията на гражданите са, с преместването на протеста пред Общината във време, когато общинските съветници заседават, исканията им най-сетне да бъдат чути, а Наредбата за организация на движението в Столична община да бъде отменена.

Гражданите ще продължат да се събират всяка сряда, от 18.30 часа, на пл. Славейков, за да обсъждат хода на протестите.

Твърдо е намерението протестите да продължат, докато проблемът не бъде решен. Надеждата на гражданите е в справедливото решение на столичния Административен съд, който на 7 декември ще заседава по заведеното от „ДНЕС” дело срещу СОС.

Припомняме, че „ДНЕС” и „Не, на данък паркинг!” настояват за:

  • Привеждане на Наредбата за паркиране в синхрон с Конституцията на РБ и законодателството в страната;
  • Отмяна на привилегиите на служителите на Столична община за безплатно паркиране;
  • Премахване на данък „паркинг” за живеещите в центъра на столицата;
  • Гарантиране на правата на хората с увреждания за преференциално паркиране;
  • Прозрачност при управление на средствата, събирани от Центъра за градска мобилност;
  • Обоснованост и намаляване на цените, като се съобразят с покупателната способност на хората. 

123