Гражданско Движение ''ДНЕС''

Анализи, коментари и интервюта

Всичко е заради Гешев

Всичко е заради ГешевСамо в рамките на седмица шпионското разследване, което беше обявено като най-сензационния пробив на прокуратурата, беше последвано от събития, които го положиха в контекст, който канализира изводите в друга посока за неговите цели.

Всички връзки между лица и събития не са случайни

Ключово събитие е обявеният още през юли за 10 септември граждански протест, организиран от сдружение "Правосъдие за всеки" срещу безалтернативната кандидатура на Иван Гешев за главен прокурор.

 

Ден по-рано, в понеделник (9 септември) са извършени призовавания и арести на лица от движение "Русофили" във връзка с образувано през юли (по твърдения на прокуратурата) дело за шпионаж, въпреки че е можело да бъдат извършени и по-рано.

 

На 10 септември бяха направени официални изявления на най-високо ниво за това дело - от главния прокурор Сотир Цацаров и заместника му Иван Гешев. Има обвинение за поставяне в услуга на чужди организации, за шпионаж - новината е земетръсна.

 

Вечерта на протеста пред Съдебната палата освен гражданите по убеждение бяха забелязани и групи от мъже с еднотипен вид на футболни фенове, с черни тениски и татуировки, които стояха отстрани. По-късно в репортажите от протеста по телевизията, свързвана с депутата от ДПС и недосегаем за никакви санкции бизнесмен Делян Пеевски, бяха показвани само мъжете с черните тениски и провокативните татуировки. Внушението: криминалният контингент протестира срещу Гешев. (С контрапротеста, пакетиран "За" Гешев и християнските ценности - няма да се занимавам.)

Същия ден към събитията се добави и изфабрикувана новина за преврат по сигнал, че се готви сваляне на правителството и че протестите срещу Гешев са платени основно от Цветан Василев, но и от Иво Прокопиев, който е съиздател на "Дневник" и "Капитал" - медиите, критични към процедурата за избор на единствения кандидат.

 

На следващия ден - 11 септември в кулоарите на парламента вътрешният министър и главният прокурор, запитани от журналистите за сигнала, потвърдиха, че такъв има, без никаква оценка за подателите му. Вътрешният министър дори добави, че "са взети мерки". Така сензацията за преврат бе легитимирана и стана официална новина за много медии.

 

На 12 септември на свикания от сдружение "БОЕЦ" митинг се изсипа двойно по-голяма група от съмнителните мъже, повечето с вид на ултраси, и много роми. За този протест сигналът и отразяващите го медии твърдяха, че се очаква да е "кървав". За разлика от вторник, този път групата "гости в черно" не остана встрани, а в един момент като по команда и компактно се изсипа в центъра на протеста. Там нямаше нито един полицай, явно според "взетите мерки" от министър Младен Маринов. На настойчивите призиви на журналистите към десетината униформени в сигнални жилетки, които стояха в редица на стълбите на Съдебната палата, да направят кордон или да проверят поне някоя лична карта на по-агресивните мъже от групата, те отвръщаха с невъзмутимо мълчание и погледи във въздуха.

 

Кое е безпрецедентното?

 

Досега винаги полицията е отделяла съмнителните групи от автентичните граждански протести. този път - не.

 

Същия следобед бе свалена от ефир журналистката от БНР Силвия Великова, която отразява съдебната власт и процедурата за избор на главен прокурор, докато подготвя за петък сутрин воденето на предаването "Преди всички". (Възстановяването й след часове с позвъняване на премиера Борисов само доказва как се управляват обществените медии. Това е за друг коментар.)

 

Но възлагането на прокурорската проверка за замлъкването на "Хоризонт" точно на Иван Гешев се изчерпва с две думи - фарс и безочие. Та нали самата Силвия Великова разкри публично в часовете, през които беше отстранена от ефир, откъде е дошла директивата: било й е вече намеквано, че отразяването на единствената кандидатура за главен прокурор не се харесва някому и че ако това продължи, "радиото ще бъде съсипано". Но сега, след приключване на прокурорската проверка, за да бъде неутрализирана и журналистката, не е изключено да бъде взета нечия глава - надали на генералния директор, по-вероятно на техническия началник. Ще я вземе Гешев, който разкрива душителите на свободното слово в БНР! А те го извършвали с технически средства... Да, дъно няма.

 

Сред този ред и вид на събитията

 

шпионското дело вече не може да се разглежда изолирано


Самият факт, че разкритията за шпионаж бяха официално изнесени от Цацаров и Гешев само часове преди първия протест на 10 септември, потвърждава, че този протест трябваше да бъде неутрализиран от медийното експониране на решителността на номинирания за главен прокурор да брани националната сигурност, разкривайки руските шпиони срещу държавата, което споредя някои автоматично го произвежда в първи евроатлантик.

 

Гешев се нуждае отчаяно от легитимация навън, на Запад, за да заглуши вътрешните протести. А свалянето от ефир на Силвия Великова трябваше да предотврати както въпроси за дискредитирането на протестите с мълчаливото съучастие на полицията, така и професионалното отразяване оттук нататък на процедурата и избора на Гешев на 24 октомври.

 

Отразяване, което не харесва на онзи, който е вдигнал телефона да нареди на генералния директор, който да нареди на директора на "Хоризонт" да свали водещата на "Преди всички", която има ресор съдебна власт.

 

Отбелязвам, че по веригага един директор на "Хоризонт" беше пенсиониран, а следващия който пое част от отговорността по свеждане на нареждането - реши да напусне радиото след скандала.

 

На прицел изглежда да е президентът

 

Но защо чак толкова усилия, организиране на мъжете с татуировките и черните тениски, скандалното отстраняването на журналист и т.н., след като законът дава възможност пленумът на ВСС да избере Гешев, ако ще и цяла България да бъде залята от протести.

 

Може, но има президент, който може да прецени да не издаде указ за назначаване на избраника. И какво от това - длъжен е да го издаде втория път. Е да, но е твърде нелицеприятно за бъдещия главен прокурор, който се нуждае отчаяно от легитимация на Запад, да бъде бламиран от държавния глава. Затова президентът трябва да бъде предварително белязан, тоест пропагандно неутрализиран: ако не издаде указ, значи не подкрепя пазителите на националната сигурност, които се борят с руските шпиони. Елементарно, но върши работа: читателските форуми преляха от възторг ("Мачкай, Цаца!" и "Руските шпиони в Сибир".)

 

Така пропагандната опорка, която се върти в медиите от три години, че президентът Радев е избран с препоръките на Решетников, трябваше панически да се превърне в разследване за шпионаж, чрез което, в зависимост от реакциите на Радев, да се съживят медийните подозрения и съмнения спрямо него и да го направят мълчалив, ако не сговорчив пред високите прокурорски фактори. Още повече, че усилията бяха похвалени от американското и отбелязани от английското посолство. И същевременно да бъдат прелъстени симпатизантите на десните и така да остане изолиран Радев от възможността да се възползва от тяхната подкрепа за налагане на евентуално вето.

 

Президентът не трябва да може да се позове и на гражданското мнение (протестите) при решението си, затова те трябва да бъдат омаскарени и опаковани, че са на подсъдими, разследвани, бивши престъпници или съмнителни типове (докарани като статисти, за да бъдат отразени от сайтове, издания и телевизии, ангажирани в кампанията за наследника на Цацаров).

 

За всеки случай пак в тези източници са подготвени и пуснати и други медийни "бомби" срещу държавния глава или съпругата му.

 

Така че офанзивата е свързана с избори, да - както твърдят анализите на политолозите. Но не за местна власт, а за главен прокурор.

 

Целта оправдава средствата

 

Но всичко това няма ли да се отрази и на изборите за местна власт на 27 октомври?

 

Сигурно ще се отрази: изкарването от домовете на хора с белезници, сред тях професори и журналисти, и то точно на датата 9 септември, и то без да е неотложно необходимо за предотвратяване на убийство например... Това издава толкова тежки манталитетни дефицити и агресивна нечувствителност към травматичните събития от българската история на органите, които са взели решението, че самата им акция се самодоказва като демонстрация на революционна готовност и отчаяна нужда да получат признание от Брюксел и Вашингтон, понеже тук не могат еднозначно да го имат.

 

Но техните действия и да се отразят на изборите, то ще е съпътсваща щета - евентуално за ГЕРБ и Бойко Борисов, която не интересува кръга, решен с цената на всичко да наложи Гешев.

 

Българската държава стигна до положението да няма значение кой управлява номинално. Значение има кой е главният прокурор.

 

Затова и борбата за бетониране на Гешев от миналия понеделник насам се води с всички средства, без подбор. Въпрос на оцеляване на кръга, който реално управлява. Цацаров вече дори ни съобщи, че и да не мине първият път Гешев - пак ще го издигнат.

Автор:  Петя Владимирова     

 

Източник: https://www.dnevnik.bg/


112812