Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Втора проверка обяви...
Втора проверка обяви за незаконни постройките на терасата на Пламен Георгиев

Втора проверка обяви за незаконни постройките на терасата на Пламен ГеоргиевПрословутата недекларирана тераса-покрив от 187 кв. м на излезлия в отпуск председател на антикорупционната комисия Пламен Георгиев продължава да поражда въпроси.

Преди ден стана ясно, че сауната и два навеса, изградени на покрива, са без строителни книжа. Пред bTV кметът на района Наталия Стоянова обясни, че общата площ на постройките без документация е около 50 кв. м. Още не е категорично установено по кое време са вдигани те. Проверка през 2012 г. е установила строителство без книжа на остъклен навес и една пристройка, като не се знае дали става въпрос за едни и същи помещения спрямо констатираното при новата проверка. Пред телевизията Пламен Георгиев заяви, че сауната и навесите са отпреди сделката и че не би закупил незаконни обекти. От репортажа още се разбра, че той е предоставил някаква техническа документация на общината, не е известно какво точно представлява тя. При констатиране на незаконно строителство Георгиев вероятно ще трябва доброволно да разруши постройките.

Продължава с пълна сила да стои въпросът чия е терасата. Тя е включена в нотариалния акт на закупения от Георгиев имот, както и в данъчната оценка на имота от 452 785 лв. Шефът на КПКОНПИ твърди, че това е грешка. Без терасата данъчната оценка била 255 304 лв. - сума, която не фигурира в нотариалния акт. До редакционното приключване на броя "Сега" не успя да получи отговор от Георгиев дали възнамерява да поправи нотариалния си акт, в който изрично е записано, че покривът е негова собственост. 

"Сега" попита районната администрация върху каква данъчна оценка е плащал имотния си данък Георгиев и дали е направил постъпления за изваждане на нова данъчна оценка, с вече изключена от нея тераса, но не получи отговор в рамките на деня. Не е ясно и на какво основание от общината допускат, че покривът все пак ще се окаже обща част. Кметът на района Наталия Стоянова изрази пред bTV такава позиция, без да дава детайли на какво стъпва тя. Не е ясно дали са сверявани нотариалните актове на останалите собственици. "Сега" потърси за коментар и предходната собственичка Ирена Димитрова, но не получи информация дали терасата е била тяхна собственост преди сделката и дали върху нея е имало сауна. 

ЛИЧНА ИЛИ ОБЩА

Според Георгиев терасата-покрив е обща част и по тази причина не може да бъде обект на индивидуални собственически права. Георгиев така и не обясни защо при това положение терасата фигурира именно в акта му за собственост. Че терасата не е собственост на Георгиев твърди и банката, ипотекирала имота - ПИБ. Оттам обаче поднесоха нова изненада - оказа се, че пазарната оценка на тризонета от 379 000 лв. надхвърля официално платеното по сделката - 293 374 лв. До уж общата тераса няма достъп нито един от останалите собственици и за да се озове на нея, човек трябва да мине през тризонета на Георгиев. 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.segabg.com/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Брутална наглост! Комисията за борба с корупцията в НС отказа да гласува импийчмънта на ръководството на КПКОНПИ

Пламен Георгиев сам ще си бута барбекюто

Парламентът ще изиска от прокуратурата резултатите от проверката на ръководството на КПКОНПИ

КПКОНПИ действа дискриминационно към граждани, за сметка на политици

Проф. Стоян Кушлев: Пламен Георгиев няма полезен ход

bTV доразплита скандала >> Сауната на терасата на шефа на КПКОНПИ e без документи

 


96859