Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Възможна ли е Европа...
Възможна ли е Европа след края на ерата Меркел?

Възможна ли е Европа след края на ерата Меркел?Статия за възможните тревожни последствия от заявлението на германския канцлер Ангела Меркел, че се оттегля от лидерския пост на своята партия Християндемократическия съюз (ХДС) публикува британският в. "The Guardian".

Да, краят на политическата кариера на Меркел беше предсказван и по-рано, и всеки път предсказанията се оказваха преждевременни, пише авторът.

 

Но резултатите от изборите в провинция Хесен станаха началото на края на нейната кариера и ролята ѝ на най-влиятелен политик в германия и Европа. ХДС успя да удържи властта в Хесен, но резултатите от изборите са най-лошите за партията от половин век.

 

Лидерите, които обявят предварително бъдещото си слизане от сцената, много трудно се спасяват от това да не изглеждат като куца патица, пише "The Guardian". Сега тази съдба заплашва и Меркел, което ще донесе доста последствия както за Германия, така и за цяла Европа.

 

Както и преди Меркел е популярна в страната си, и тя може би притежава достатъчно талант и упоритост, за да остане на канцлерския пост още три години. Но през декември ХДС ще избере нов лидер на партията и този човек очевидно ще се счита за бъдещ канцлер и ще иска да прояви своята собствена воля.

 

 

След изборите в Хесен и в Бавария, а също и парламентарните избори през 2017 г. става очевидно, че двете основни партии – ХДС и Социалдемократическата партия – губят гласове, а с все по-голяма популярност се сдобиват по-радикалните партии.

 

В Хесен добри резултати реализираха Зелените и крайнодясната "Алтернатива за Германия" (АзГ). В резултат на това се стигна до фрагментиране на традиционната за Германия двупартийна система.

 

Политиката в Германия отдавна е изключително стабилна, но сега всичко става по-ясно и последствията от това ще се почувстват далеч извън пределите на Берлин.

 

Ангела Меркел от доста време доминира политическата арена в Германия, така че нейното оттегляне несъмнено ще травмира страната.

 

Тя постоянно защитаваше модела на социално-пазарна икономика, независимо от това, че двата стълба на този модел – социалната справедливост и консервативната финансова политика – редовно биваха критикувани от всички страни.

 

Икономическата мощ на Германия спаси нейните граждани от кризите, които бяха преживяни от другите страни. Но миграционната криза от 2015 г., пред лицето на която Меркел зае прагматична и либерална позиция, доведе до последствия, които тя не успя да постави под контрол.

 

На наследника на Меркел ще се наложи да се поучи както от нейните силни, така и от нейните слаби страни – за да спечели доверие на преживяващия трудни времена континент, пише "The Guardian".

 

Източник:https://www.actualno.com/


80088