Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / Възрастните хора в Л...
Възрастните хора в Ловеч също се включиха в исканията, които да се представят пред институциите

Възрастните хора в Ловеч също се включиха в исканията, които да се представят пред институциитеВ събота по инициатива на Гражданско сдружение „ДНЕС” се проведе дискусия, която да открои множеството проблеми на българското общество, довели до уличните протести в града и страната. В дискусията се даде възможност на по- възрастните хора на Ловеч, отместени  в периферията на протестите от младото и на  средна възраст население, до скоро съществувало спокойно в латентно си състояние, да кажат своето мнение и своите виждания по проблемите възпламенили най сетне тези, които отдавна трябваше да са на първа линия.

Членовете на Координационният съвет на сдружението, Михаил  Шесторкин и Ангел Заимов, се обърнаха с призив към присъстващите да се включат активно в обсъждането на исканията, които трябва да бъдат представени на бъдещата „Кръгла маса” и „Обществен съвет” при Президента на Р. България. Те призоваха по- възрастните да се включат активно, редом до събудилите се свой синове, в по нататъшните протести, защото още нищо конкретно не е извоювано. От Движение „ДНЕС” призоваха да не се спира гражданския натиск върху произвола на монополите и припомниха, че водят тази битка от 2010г., чрез проведената подписка, внесена през Декември същата година в Парламента и приета лично от Цецка Цачева, със същите искания, които сега „взривиха” страната и на която, ако беше обърнато внимание тогава, нямаше  да се стигне до настоящата политическата криза.

В хода на дискусията, започнала плахо в началото, страстите скоро се разгорещиха. Гражданите представиха до болка познати проблеми с данъчни власти, лекари и болници в страната изнудващи чрез „дарения”, слугинска полиция …..

Тези проблеми, за които малко се говори в настоящия момент, застават редом до другите: доставка на ток до домовете и начина на ценообразуването му, създаване на пазарна среда на доставчиците, да се намали броя на депутатите „обслужващи”едва седем милиона българи, пари за пенсии, създаване на единен регистър за хората с увреждания, изработване на механизъм за отзоваване на депутати и осигуряване на гражданско участие в управлението на страната, чрез граждански квоти в регулаторните органи с право на глас при вземане на решения.

Тези и още много други искания отправиха възрастните хора към бъдещите управници. В заключения изразиха притеснението си от политическия хаос, който е обхванал страната и изразиха надеждата, че всичко ще е за добро.


809