Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За 5 декември е наср...
За 5 декември е насрочено заседание на Административния съд по заведеното от Движение „ДНЕС” дело срещу Столична община

За 5 декември е насрочено заседание на Административния съд по заведеното от Движение „ДНЕС” дело срещу Столична общинаПродължава безобразието с незаконните паркинги около министерствата и държавните ведомства, както и безконтролните привилегии на десетки хиляди чиновници и „представители на реда” да паркират, където си поискат, докато пред болници и културни институции липсват подземни и надземни паркинги, свързани със съответната инфраструкура – транспортна и  социална.  Липсват и парите, с които общината да ги изгради!

Това казаха на пресконференция днес, 29 ноември 2012 г, музикантите Йордан Караджов, Дичо и Янка Рупкина, актьорът Николай Урумов, художникът Георги Липовански, журналистите Иван Тенев-Агент Тенев и Иво Инджев, и членът на КС на Движение „ДНЕС” Анжелика Цокова. Те за пореден път призоваха за отмяна на спорната и предизвикваща вече месеци наред обществено недоволство Наредба за организацията на движението в Столична община, с която паркирането в центъра на София стана непосилно скъпо за хиляди софиянци.

Въпреки активните граждански действия, вкл. заведеното от „ДНЕС” съдебно дело срещу СОС в столичния Административен съд, внесените конкретни предложения за промяна на наредбата, серията от срещи с представителите на Общината, протестната подписка, в която се включиха 100 000 граждани, и повечето от 30 протестни похода и други акции, общинарите отказват диалог и остават глухи, неми и слепи за исканията на протестиращите. Тази липса на чуваемост от страна на Общината и демонстрацията на арогантност, безхаберие и неглижиране на протестите на хората, са повече от неприемливи”, каза Анжелика Цокова от „ДНЕС” и припомни, че гражданското недоволство беше подкрепено от повече от 60 интелектуалци и хора на изкуството, които внесоха в средата на м. Септември петиция в Столична община с искане за отмяна на наредбата.

Според Николай Урумов, добрата новина е, че активните граждански действия принудиха чиновниците да правят ежемесечен отчет за постъпленията от паркиране и репатриране на автомобили – нещо, което не се е случвало, откакто съществува общинското дружество. „Опитите за прозрачност (които оценяваме положително), обаче, не променят факта, че влезлите в сила от 1 септември т.г. нови правила за паркиране са незаконни, антисоциални и аморални: Незаконни – защото противоречат на множество нормативни актове, вкл. на Конституцията на РБ; Антисоциални – защото не са съобразени с покупателната способност на населението и нарушават правата на хиляди граждани, имащи неблагоразумието да живеят или работят в центъра на града или пък да страдат от трайни физически проблеми с подвижността; Аморални – защото новите правила бяха наложени силово, без ефективен обществен дебат, без необходимата икономическа обосновка и при очевидна липса на прозрачност при разходване на приходите от тази дейност”, категоричен бе Йордан Караджов. Той изрази надежда, че Административният съд ще отсъди в полза на гражданите и ще обяви наредбата за противозаконна.  Караджов припомни, че първото заседание на съда се проведе на 5 октомври, но по процесуални причини беше отложено за 5 декември т.г.

Чрез шумни PR-акции около ускорено усвояване на европейски средства се правят опити да се замъглят очите на обществото за съществуващите проблеми, вкл. с чистотата и разбитите тротоари, бездомните кучета, липсата на детски градини, непрозрачното управление на общинските финанси, продължаващата дискриминация на хората с увреждания и др.”, категорични бяха участниците в пресконференцията. Според тях, строителството на метрото и прилежащата инфраструктура не могат да оправдаят бездействието по отношение на решаването на всички останали проблеми. Още повече, че дори по новопостроените улици вече се появиха дупки, а т.нар. буферни паркиниги около метростанциите стоят празни. Това, от една страна, говори за некачествен избор на изпълнители, а от друга – за лошо градоустройствено планиране.

Иван Тенев припомни, че за близо 20 години, откакто в столицата съществува платеното паркиране, резултатът са три буферни паркинга около метрото, изградени с европари (!), а през тези години от софиянци са събирани не десетки, а стотици милиони лева.

Според Георги Липовански, повече от очевидно е, че столичните общинари са си превишили правата с приемането на наредбата и се опитват на гърба на гражданите да си пълнят бюджета. Вместо това, редно е да потърсят отчет от общинската фирма „Център за градска мобилност“ за това къде отиват парите на столичани и за какво се използват. „За всички е ясно, че това е една печеливша дейност и събраните от фирмата средства би трябвало да отиват за строителство на общински паркинги на достъпни цени. Доколкото ни е известно, обаче, нищо подобно не се случва. Паркинги не се строят, а огромната част от приходите на фирмата отиват за заплати на немалкия й персонал. Нека СОС по-внимателно да огледа финансовите данни на фирмата и да прецени доколко нейната дейност е в услуга на столичани, след като фирмата е общинска, т.е. на същите тези столичани”, каза Липовански и припомни, че въпросната фирма е определена да изпълнява тази дейност без обществена поръчка, без никакъв търг или конкурс.

Участниците в пресконференцията припомниха основните искания на протестиращите:

 1. Столичният общински съвет да отмени Наредбата за организация на движението в Столична община и чрез диалог с гражданите да пристъпи към изготвянето на изцяло нова наредба, премахваща настоящите противозаконни, необмислени и спорни текстове, предизвикващи  недоволство!
 2. Вместо да въвежда драстични увеличения на цените за паркиране, Общината:
 • Да осигури бърз и чист градски транспорт, вкл. метро във всички посоки на града;
 • Да регулира правилно организиран трафик, вкл. електронна трафик-система;
 • Да осигури паркинги на достъпна цена, достатъчни и като брой, и като капацитет.
 • Да престане да поставя безразборно колчета и по този начин да ограничава и малкото възможности за паркиране, а внимателно да се обмислят възможностите паркоместата в централната градска част да са сравнително достатъчно на брой, без разбира се да пречат на движението.
 • Да създаде регламент за минимален брой паркоместа за всяка нова сграда;
 • Да ликвидира незаконно обособените паркинги на министерства, агенции, общински и областни администрации, банки, хотели и пр.;
 • Да премахване старите, негодни за употреба автомобили;
 • Да спази поздаконовата нормативната уредба за хората с увреждания на Министерството на транспорта, да бъдат чути и решени проблемите, които възникават за тях, вследствие от новите изменения на Наредбата.
 • Да информира при какви условия са отдадени общински терени за частни паркинги, срещу което гражданите плащат непосилно високи такси за престой? Тези паркинги са на софиянци и трябва да бъдат ползвани от софиянци, а не да пълнят нечии каси и джобове!
 • Да даде публичен отчет за дейността на финансираната от данъците на столичани общинската фирма "Център за градска мобилност" ЕООД !

„Липсата на чуваемост и нерешаването на проблема ни принуждава да продължим с активните граждански действия”, каза Анжелика Цокова. Тя информира, че Движение „ДНЕС” фейсбук групата „Не, на данък паркинг!” ще организират мълчаливи протести всеки четвъртък, от 9.30 до 11.00 часа (по време на заседанието на СОС), пред сградата на Столична община, докато наредбата не бъде отменена.


126