Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За 660 хил. лв. Стол...
За 660 хил. лв. Столичната община мери въздуха с ръждясала Лада

За 660 хил. лв. Столичната община мери въздуха с ръждясала ЛадаСнимки на столичани показват с какво измерва Столичната община чистотата на атмосферния въздух в София – с ръждясала Лада нива, на покрива на която са поставени сензорите за измерване на замърсителите на атмосферата. Данните от тези станции обаче никъде не фигурират публично.

Ладата е позиционирана на Орлов мост, но от различни групи в Социалните мрежи става ясно, че тя сменя местоположението си – видяна е и в кв. Западен парк, където най-големият проблем на столичани е именно мръсният въздух.

От договор за обществена поръчка става ясно, че фирмата изпълнител на обществената поръчка е получила 548 хил. лв. без ДДС или

658 хил. лв. с ДДС за поставянето на 22 измервателни станции, всяка по 45 хил. лв.

Уредите е трябвало да се монтират до 1 септември тази година, а договорът за поръчката е от 27 март 2019 година.

Тоест, за 660 хил. лв. на данъкоплатците има ръждясала Лада нива на Орлов мост, срокът за 22 станции е изтекъл, те не са монтирани, няма и публични данни за качеството на въздуха (има, но те са от мрежата измервателни станции на гражданите).

В договора на поръчката иначе пише, че 660 хил. лв. трябва да се похарчат за общо пет дейности, които е трябвало да приключат преди два месеца

– проектиране на системата за следене и наблюдение на чистотата на атмосферния въздух, доставка на 22 измервателни станции, изграждане и внедряване на системата от станции за измерване чистотата на въздуха, пускане в експлоатация на системата, с което да се предоставя информация в реално време за показателите на замърсяване на въздуха, провеждане на обучение на служителите на Столична община а работа и администрация на системата.

 

 

Източник:https://24novini.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА:

Дебатът по Нова: Мая Манолова разби модела на корупцията в управлението София!

Дебатът по БНТ: Мая Манолова с 30 секундно мълчание, в знак на солидарност с недопуснатия Борис Бонев (ОБНОВЕНО)

Куцо, кьораво, сакато като чуе кмет... и вижда злато

Не я искаме вашата промяна, г-жо Фандъкова! Чакахме я 12 години...115190