Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За Фандъкова, думите...
За Фандъкова, думите, делата и промяната

За Фандъкова, думите, делата и промянатаАвтор: Геройка Величкова

Информационен сайт "ДНЕС"

 

На всичко това, което виждате, чувате, четете – отговорът е: "ЩЕ"!

Ще... направим, ще... продължим, ще...развием..., ще променим...! Ще..., ще..., ще... Особено последното "ЩЕ" с промяната е изключително изумително, даже невероятно! Кое и как след почти две и половина петилетки управление на хората на Борисов ще се променя е мистериозна загадка...!?

След 12 години управление на София – 10 на Йорданка Фандъкова и 2 на нейния патрон и учител Бойко Борисов...!? Защо чак сега?

Да, човек винаги може и трябва да се променя, да се развива, да отчита грешките си, това е и естественият път на развитие на цивилизацията. Но защо точно сега преди изборите нашият кмет заговори за промяна..., защо това не стана, не го направи през всичките тези години, през които не един общественик, не една организация и най-вече гражданите изтъкваха на показ фатално сбъркания и порочен корупционен модел в управление на София!?

Модел, за който и децата знаят, че Йорданка Фандъкова при цялата си смиреност и хрисимост е един обикновен изпълнител на волята на външни кръгове, бизнеси и партийни интереси...

 

 

В речта си пред Инициативния комитет Мая Манолова заяви: „София в момента няма кмет! София от години има само изпълнителен директор”

 

Та така накратко и основно с "ЩЕ" може да бъдат представени основните приоритети и насоки залегнали в управленската програма за развитие на София, мерки, които настоящият кмет Йорданка Фандъкова предлага ако бъде избрана за... четвърти мандат.

 

Още при откриването на предизборната кампания имаше не една и две притеснителни ситуации за Фандъкова – и в това, което каза, и най-вече в това, което премълча и не каза, и в това, че нападна коалиционния партньор СДС, и в клишетата, дори в скуката и в заучената парадност, тиха и смирена скромност.

 

Йорданка Фандъкова отново в битката за София

 

В речта и насред НДК не се спомена нито веднъж партия ГЕРБ, на която тя е заместник-председател, дали от срам, дали от нещо друго...? Нямаше и дума за съветниците, все старите лица на партията в СОС, но пък за сметка на това предизборната ѝ програма почти копира тази на Мая Манолова.

Гражданският кандидат за кмет на София обяви на 23 септември над 340 мерки в „План Манолова“ за София – спиране на застрояването, пълна програма за ремонти на улици и тротоари, конкретни мерки за чист въздух, повече зелени площи, доизграждане на околовръстното шосе и ринговете, нови паркове и три нови метро лъча, запазване на културното наследство, възстановяване на Княжевския и Драгалевския лифтове, ежедневен достъп до Витоша с градски транспорт, електронни услуги в общината и блокчейн платформа за търговете и електронните допитвания, София на децата и семействата, разширяване на града в Северната част на столицата...

 

Мая Манолова представя акценти от програмата си за управление на София

 

Е, г-жа Фандъкова повтори, перефразирайки тези важни мерки почти дословно. Пролича ясно – това е едно голямо и „честно“ признание, за несвършена работата и то за период от 10 години, пък и от преди това, когато градът се управляваше от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов.

По този начин практически настоящият кмет призна, че е пионка, че друг ѝ реди листите за общински съветници, въпреки парадирането..., че този път сама го е направила...

За разлика от градоначалничката, Манолова не се отдели и ден от нуждаещите се граждани във всеки район на София. Четири години преди това тя също плътно стоеше зад редица справедливи каузи и помагаше за разрешаване проблемите на хората.

 

Над 120 хиляди граждани са потърсили Мая Манолова за 4 години

 

Къде, кои са вашите „видими резултати“, госпожо Фандъкова? Тези ли резултати са оставили следи и по „Графа“, който вече наричаме ГАФА и по „Витошка“ и по десетки булеварди-хармоники, по парковете, тротоарите, алеите... За този ремонт – лице на разсипническото управление на столицата Йорданка призна, че не се гордее, че ѝ е било урок. Но този урок ни е изключително скъп! И ние го плащаме.

А и най-големите слабаци в училище повтарят клас до два пъти, вие като учителка макар и по руски, това го знаете най-добре. Не може с такава жар и плам да ламтите за... четвърти поправителен клас, госпожо Фандъкова. Е да, затова и казваме – стига фандък!

Кметицата обеща да стъпи здраво на направеното от нея и ГЕРБ и да продължи напред! Без коментар. Едва ли някой освен нея знае какви са точно основите и от какво са.

Да упоменем тук – не случайно за много обществени длъжности има ограничение в броя на мандатите. Ако не си успял да свършиш нещо за три мандата, при положение, че имаш комфорта на пълното мнозинство в Общинския съвет и подкрепата на правителство, което налива милиарди в София..., как ще излезеш пред милион софиянци и ще обещаеш, че ще свършиш всичко в четвъртия!? Не ви ли се струва парадоксално...?

„Извеждам като приоритет работата в кварталите. Това означава квартални улици, тротоари, осветление“, казва кандидатката за 4-ти мандат. А защо чак сега? Мнозинството столичани живеят именно в по-крайните квартали, а не в Центъра. За вас „Обеля“, „Овча купел“, „Дружба“, „Младост“, „Надежда“, „Люлин“..., очевидно не значат нищо.

Г-жа Фандъкова от кабинета си на „Московска“ със сигурност не вижда наистина крайните квартали в периферията на нашия град, то и такива почти няма – всичко е строежи, кратери по улиците, кал и рояци ромско население...

Йорданка Фандъкова многократно апелира и за честна предизборна кампания. Но честно е да смени лозунга си и вместо „Променяме града“ да бъде – „ПОДменяме града“!

 

Честно е и след нейното, на Борисов и на ГЕРБ 12-годишно управление да ѝ кажем:

В София дишаме ако не най-мръсния въздух, то един от най-мръсните в ЕС.

● В София престъпността и несигурността са навсякъде. Я колата ще ти я разбият или откраднат, я крадци ще те оберат посред бял ден, я апартамента ти ще опоскат, я куче или просяк ще те нападне, я кола ще те блъсне, я пиян шофьор или някой дрогиран ще те наругае... Нито сигурност, нито покой имаме в нашия град.

● В София докато ни рекетирате със сини, зелени и жълти зони, няма паркоместа – нито в централната част, нито в кварталите, нито както обещахте в буферните паркинги на метрото. А ние знаем – парите ни от зоните... за паркинги ще отиват?!

● В София няколкостотин чиновници се възползват от безплатни талони за паркиране, докато гражданите се мародерстват от общинските „ПАЯЦИ“ – касички за събиране на пари.

● В София ремонтите са ремонти на ремонта, а пък те са ремонт... на ремонтите. Станахме и тук назидателен „пример“ за цяла Европа.

● В София улиците се мият "от дъжд на вятър", не се чисти, кофите преливат от зарази и боклук, цигански каруци шестват навред, коне пасат редом до деца в Люлин...

● В София няма места нито в яслите, нито в детските градини за хиляди деца. Докато наследниците на елита се обучават в престижни и прескъпи ясли, градини и колежи.

● В София къде ли не се строи и презастроява, дори върху... блатните терени в „Младост“. Въздух не остана дори.

● В София детските площадки, ако изобщо има такива са с изгнили пързалки и катерушки, поставени от ерата на комунизма. Опасно е това!

● В София задръстванията и трафикът са кошмарни. А за светофарни уредби и регулация се дадоха десетки, стотици милиони.

● В София се купуват, макар и рециклирани екоавтобуси, а повсеместно горят скари на дървени въглища и димят печки на твърдо гориво.

● В София сме роби на „Топлофикация“. Но нито вие, нито Столична община не понечихте дори и един гражданин да защитите!

● В София стотици бездомни животни дефилират по улиците, докато се изсипват милиони за приюти и кастрация...

● В София стотици са опасните изоставени сгради, най-вече имаме стар и грозен център. А девизът на столицата, вие отдавна опорочихте и вместо „Расте, но не старее“ е: „Расте, разраства се и бързо, бързо старее“

● В София – една четвърт от населението няма канализация.

Накратко – столицата след 12-годишното управление на ГЕРБ се превърна в един огромен проблем, с който Йорданка Фандъкова „се гордее“, и с който ЩЕ се справи... живот и здраве в четвъртия си мандат!

„Думите са важни, това което човек може е важно“!

По отношение на думите на г-жа Фандъкова сме отдавна скептични, а колкото за делата ѝ – още по-скептични. Дори и в дебатите тя тихо промълви огромна небивалица тихо промълви: "Никога не съм се стремила към власт и позиции“ Шок. Е, 12 години някой с пистолет в главата ли ви задължи да сте на власт? И сега отново пак...

 

Да прегледаме и пет от целите записани в управленската програма на Йорданка Фандъкова:

1. Приоритетна работа в кварталите, защото .първо трябваше да направим големите улици и булеварди

2. По-здравословна среда, което означава... чист въздух и повече зеленина.

3. Просперираща София, с по-големи възможности за професионално развитие, добри доходи и успешен бизнес. Грижа за децата.

4. Да подпомагаме творците, да създаваме нови места за култура и изкуство, да разкриваме историята на града

5 Повече ред, контрол и ясни правила. Нужна е реформа в административните услуги – бързина и удобство за гражданите и бизнеса.

Като четете само част от предизборната програма какви ли мисли ви осенят... освен на топли и мили чувства...?

 

По няколко думи от мен за всяка цел:

1. Назовете поне една улица-еталон, която да е пример за това, което ще стане в кварталите. Май няма, а?

2. Билетчето за градския транспорт е 1.60 лв., за да спрете колите. А автобусите са на половин час, на всичко отгоре все още се движат стари дизелови рейсове, основен замърсител. А боклукът на София се гори...!? Къде и как? Зелени площи – йок.

3. Детски градини, училища има – места за децата няма. Учители се търсят като топъл хляб, но те бягат като от чума, защото точно вие, госпожо учител, и вашето управление ги унизихте с условията на труд, с отношението, с ежегодното сменяне на правила, норми, помагала и учебници...

4. А с „Ало, Банов“ какво стана? Знаете ли, че има не едно и две пустеещи читалища, други се ползват за складове. Аман от такава грижа!

5. Ремонт на ремонта, за справка „Джи Пи груп“. А къде са отпуснатите милиарди за ремонти? Или да питаме европейските данъкоплатци.

Определено е нужна бърза и смела реформа, но не толкова в манталитета на настоящия кмет, а в целия модел на управление! И от задкулисна власт и сляпо подчинение, да преминем към открито и почтено гражданско, експертно управление.

 

Думите са просто думи, обещанията са си обещанията, плановете са на хартия, но делата на г-жа Фандъкова и ГЕРБ са видими. „Резултатите“ са налице. Изпитваме ги всички на гърба си. Ежегодно, ежедневно, ежечасно... 12 години вече.

Затова и трябваше да послушате Манолова, още когато ви предложи такова прозрачно гражданско управление.

А общите ви приказки за наивници с полъх на лицемерие не могат да минат за четвърти път. Няма как. Даже в нашата Няма Такава Държава.

 

България е корумпирана, защото е бедна като африканска държава и е завряна в ъгъла на Европа

 

ВИЖТЕ ДРУГИ МАТЕРИАЛИ ПО ТЕМАТА: 

Седмица преди изборите: Мая Манолова с предимство от 4% пред Йорданка Фандъкова

А ние, граждани, ще спим ли?

Фандъкова - една неуспяла русалка

Провал Фандъкова, провал! >> Защо Столичната община цяло лято не успя да смени "перките" по ул. "Граф Игнатиев"

Йорданка Фандъкова - самопризнание с усещане за обреченост

Поредна драма от общинската немарливост! >> Жена пострада заради „перките“ на „  Графа  “, мъжът и ги разби

Очаквано! >> Жена си счупи главата в новите ограничители на „Графа”

Абсурдите по ”Графа” продължават - шахта в дърво

След Бойко... и Йорданка с нова автомагистрала „Граф Игнатиев“

Резилът няма край...! >> Магистрални ограничители вместо "перки" и колчета-пешки по "Графа"

Бюджетна разсипия: Още ремонти в центъра на София официално приключиха некачествено

София – лош, много лош град за живеене

Рекетът на Фандъкова >> Паяците в София се увеличават

Нечувана наглост след потопа* >> Фандъкова: Шахтите не бяха изчистени на 100%, но проблеми с оттичането нямаше

Луди пари за ремонт на ремонта >> София ще ремонтира ...

Хаос* >> Идеалният център на София - в ремонт от 2 юли ...

Промяна в движението в София заради ремонт на релсов път ...

Ремонти, хаос и... пак ремонти* >> Ремонтът на ул. Граф Игнатиев ...

Поредният некачествен ремонт предстои > Нова тапа в София ...

Кмете, защо не се возите на тролей 7, питат от "Спаси София" 

 

Image result for Йорданка Фандъкова карикатура

Image result for корупционно управление на София

 

 


115775