Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / За мизерна заплата >...
За мизерна заплата >> Липсват учители за деца със специални потребности

За мизерна заплата >> Липсват учители за деца със специални потребности"Децата със специални образователни потребности имат нужда от различна подкрепа", каза Мариана Банчева в ефира на NOVA.

"Националната асоциация на ресурсните учители винаги се е стремяла да работи за изграждане на капацитет за ресурсните учители, за да могат да посрещат нуждите на децата със специални образователни потребности и да работят за тяхнот активно, качествено и удовлетворяващо всички приобщаване в детските градини и в училищата". Това каза в ефира на "Плюс-Минус.Коментарът след новините" програмният директор на Националната асоциация на ресурсните учители Мариана Банчева за това дали наистина е реален недостигът на ресурсните учители.Тя обясни, че Националната асоциация на ресурсните учители е важно да изгражда подходяща среда в детските градини и в училищата, за да бъдат отворени към различните деца. "Децата са различни и те претърпяват различно развитие. Учат с различни скокове и взаимоотношенията са различни. Подкрепата на децата със специални образователни потребности се променя всяка седмица и комуникацията между ресурсния учител и учителя е важна", каза още Банчева.


По думите ѝ около 100 са ресурсните учители, които са към Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование в София. "Има достатъчно на брой учители, назначени в самите детски градини и училища, които разполагат с по-голям бюджет и обслужват по-голям брой деца. Около 4 000 са децата са със специални образователни потребности, но е важно да се каже, че тези деца имат нужда от различна по вид подкрепа", заяви тя.

 

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник:https://dariknews.bg/116447