Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За партийните субсид...
За партийните субсидии:

За партийните субсидии: "БСП го направи" и да се разследва финансовият министърМалко след като от „Шоуто на Слави“ обявиха, че през 2018 г. партиите са получили 13,23 лв. на глас, вместо 11 лв. както е по закон, премиерът Бойко Борисов обяви, че формацията му е готова да участва в пореден разговор за намаляване на парийната субсидия. Но и добави: „Този закон за субсидиите БСП го направи. Не съм го направил аз“(Проверка показва, че текстовете от Закона за политическите партии, засягащи финансирането на партиите, за последно са променяни през 2016 г. - по време на втория управленски мандат на ГЕРБ.

Водачът на евролистата на „Демократична България“ – Радан Кънев, пък призова „прокуратурата незабавно да започне досъдебно производство срещу министъра на финансите.“

От „Шоуто на Слави“ изчислиха завишаването с 2,23 ст. на всеки глас след запитване по Закона за достъп до обществена информация до Министерството на финансите. Оттам дали точните суми на субсидиите за 2018 г., преведени на партиите и коалициите, а след това от екипа на Слави Трифонов разделили сумите на получените действителни гласове от парламентарните избори през 2017 г.

„Олигарсите дават много пари. И ние ясно сме казали, че може да се намалява партийната субсидия, готови сме да участваме в това. Но в никакъв случай не трябва да се оставят партиите в ръцете на червените олигарси. Защото тогава като дойдат избори всеки ще отива да чука на вратата на колегата (Борисов се обръща към местен бизнесмен по време на посещението му в нов цех за производство на олио добруджанското село Карапелит., бел. ред): „Ще дадеш ли пари за избори“, а той: „Ще дам, ама ти какво ще ми дадеш“, коментира Борисов.

Той даде за пример Германия, където субсидиите на партиите били по-малко, но компенсирали разходите си чрез фондации. „Затова имат така наречените фондации. “Конрад Аденауер“, „Ханс Зайдел“ получават десетки и стотици милиони евра, за да помагат на партиите.“, каза премиерът. (В българския закон има изрична забрана партии да получават средства от чужди правителства или от чуждестранни държавни предприятия, чуждестранни търговски дружества или чуждестранни организации с идеална цел - б.р.)

„Данните за партийните субсидии, изнесени от Слави Т. Трифонов, не са само политически скандал, показващ за пореден път, че БСП, ГЕРБ и останалите фракции на “Партия 44 НС” са едно и също.“, написа в социалната мрежа и зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Според него изнесените данни „повод прокуратурата незабавно да започне досъдебно производство срещу Министъра на финансите.“

„П.П. Не, това не е стара практика. В 43 НС получавахме по 11лв. на глас. Това е чисто нова далавера.

Иначе за г-н Трифонов всеки си има мнение. Аз съм един от малцината, които са му “влизали с бутоните”. Но в случая е несъмнено прав.“, добави Кънев.

 

 

Източник:https://clubz.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Слави Трифонов: Партиите прибират по 13,23 лв. на глас. Брутална наглост и цинизъм!

"Шоуто на Слави": Само за 2018 г. партиите са получили над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало!

Слави: Партийните субсидии са мръсна история, а ние я позволяваме! Това е ужасно глупаво и много срамно!

Позор* >> Партийните субсидии: И през 2019 г. партиите ще получат над 30 млн. лева

Политическо богатство… в мизерна България! Партиите без нито един външен дарител. ГЕРБ скътали 23 млн. лв

Пак ще платим милиони за партийни субсидии..., вместо за лечение на деца и умиращи самотни възрастни хора! (ОБНОВЕН)

Слави Трифонов: Честита годишнина от Референдума! Имаме депутати..., политици и парламент-ПОЗОР!100083