Гражданско Движение ''ДНЕС''

Водещи новини

Начало / Актуално - Водещи новини / За заплатите и за......
За заплатите и за... безсрамието на депутатите!

За заплатите и за... безсрамието на депутатите!Коментар на доц. Лилия Герасимова, експерт социална политика на Гражданско движение „ДНЕС“, доброволка от референдума

Тези дни НСИ излезе с абсурдните цифри, че средната брутна месечна работна заплата за декември е 1 123 лева. Хубави цифри, които обаче по никакъв начин не отговарят на мрачната действителност в най-бедната държава в Европейския съюз.

Мнозина навярно са си задали разумния въпрос каква е целта на изкуственото напомпване на тези стойности, освен нелепия опит за заблуда на населението относно реалните измерения на живота в България.

Отговорът е лесен! На база на цифрите излиза, че средната заплата на българските депутати се вдига с 297 лв. 

Защо ли? Защото според правилника на парламента депутатската заплата се равнява на три пъти средната в обществения сектор през последния месец на предното тримесечие. Тоест, досега тя е била 3243 лв., а сега става 3540 лв.

Браво! Честито!

Ето и още цифри: Председателят на парламента взима с две трети от депутатската заплата отгоре и то без да се брои добавката за трудов стаж. Най-висока заплата в управлението пък взима президентът – двойна на депутатската, т.е. основната заплата на Румен Радев сега става 7080 лв., а досега е била 6486 лв., като това е основната заплата без добавки за трудов стаж, звания и др.

А има ли смисъл да споменаваме, че тези тлъсти суми депутатите взимат без да им се търси отговорност колко и какво  работят, а и ходят ли въобще на работа!?

И как да не се чувстваме омерзени, излъгани, ограбени… Оказва се, че заплатата на един депутат за месец се равнява на дохода на един работещ с минимална заплата за цяла година!

От началото на тази година размерът на минималната работна заплата стана 510 лева, а минималната пенсия - 200 лв. Елементарната сметка е ясна - за година голяма част от българите печелят 6120 лева.

Как тогава младите да продължават да се борят и да открият стимул, за да останат в тази държава? Как да повярват на политическите популистични брътвежи, че те са бъдещето?

Вече ни е срам да се наречем българи.

Ние, които сме избрали да учим и работим тук за тази държава, да оцелеем, да помагаме на родителите си заради мизерните им пенсии, ние, които трябва да обичаме и уважаваме отечеството си... Ние, които сме жертва на манипулациите на статуквото!

Българинът е обречен да оцелява, а не да води спокоен живот! Това е тъжната истина!

Истина, която носи след себе си и една вечна максима: От беден народ лесно се взима още, а у нас бедните са навсякъде, обезверени – колкото щеш!

И най-страшното не са просто измеренията на измамата, в която живеем! Най-страшното е, че тези измерения поддържат статуквото и разбирането, че най-лесно се управлява неграмотен, глупав и беден народ!

Тази измама обаче идва към своя край и кривото огледало на управляващото статукво съвсем скоро ще се счупи! С патриотизма и усилията на Слави Трифонов и хилядите будни българи, които искат да извоюваме обратно своята държава! И се борим за каузата на промяната и справедливостта. Борим се със знания, обединени усилия и любов към Родината !

Защото искаме промяна на измамния свят, който политическата шайка си построи, за да граби и мами.

Промяна на системата и то пълна!

Промяна и смяна на всичко, заради което ние българите отдава сме захвърлени от управниците ни на бунището на бедността!

НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, НО ИМА ТАКЪВ НАРОД!

И възмездието скоро ще дойде!

 

 

 

 

 

 


52627