Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Заблуди! >> Преговор...
Заблуди! >> Преговорите за F-16 почват през май, до 2024 г. ще имаме 8 изтребители

Заблуди! >> Преговорите за F-16 почват през май, до 2024 г. ще имаме 8 изтребителиИзборът – стратегически за сътрудничество със САЩ

Преговорите за покупка на американски изтребители F-16 за българските военновъздушни сили ще започне още през май. САЩ са проучили изискванията от наша страна, обясни зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов пред БНР.

Той поясни, че САЩ са проучили изискванията от наша страна и тази заявка трябва да бъде анализирана и остойностена. След това трябвало "да се срещат" финансовите възможности, които имаме с това, което ни се предлага.

По думите на Запрянов ценовото предложение трябва да мине през Американския конгрес. 

"Твърдо до 2024 година ще ги има всички самолети за България, осемте", прогнозира зам.-министърът.

"Това не само ще освободи България от зависимостта от руско и съветско оборудване, но изборът е стратегически за сътрудничеството със САЩ, което ще продължи десетилетия. Така както предните години САЩ са инвестирали над 300 милиона долара в обучение и отбранителни проекти", тобави зам.-министърът.

Американският посланик у нас Ерик Рубин посочи от своя страна, че с придобиването на изтребителите, България ще покаже желанието си да играе активна роля като член на НАТО.

Рубин се спря и на факта, че страната ни модернизира армията си на фона на много предизвикателства, включително външни фактори като дестабилизиращи действия на други държави, бюджетни ограничения и сложна вътрешнополитическа ситуация.

"Европредседателството на България през миналата година е най-големият успех за държавата, който превърна страната в регионален лидер", констатира посланикът на САЩ, който е уверен, изтребителите F-16 от последното поколение Block 70 са правилният избор на България, който ще допринесе за революционно модернизиране на въоръжените й сили, опазване на въздушното пространство и изоставяне на руското наследство.

"САЩ стоят до България в трудни времена за региона и колективната сигурност", декларира в заключение той.

 

*Заглавието е променено от редакцията

Източник: https://www.dnes.bg/

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Несериозно! >> Заводът на "Локхийд Мартин", който ще произведе Ф-16 за България, е почти готов

Цветанов на Молитвената закуска-щрак Марийке на портрет на гърба на народа

Пак привикаха Цветанов във Вашингтон

Натиск или натягане е за F-16... или и двете! (ОБНОВЕН)

Самолетът, който бута правителството (ОБНОВЕН)

Пореден провал за Премиера-"международник": Вместо среща с Тръмп, Борисов унизително драпа за... снимка. Тръмп го отвя като храстче! Вижте* >>

Размиване! >> "Локхийд Мартин" търси възможности за намаляване на разходите за F-16

Време за реклама... и натиск! >> ”Локхийд Мартин” представя F-16 в Пловдив

Голямо бързане, големи интереси! >> Зам.-министър смята, че ще приключим разговорите за F-16 до лятото


94107