Гражданско Движение ''ДНЕС''

Свят

Начало / Актуално - Свят / Заев преговаря с изк...
Заев преговаря с изключените от ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промени

Заев преговаря с изключените от ВМРО-ДПМНЕ за конституционните промениКонсултации във връзка  с желаните конституционни промени ще проведе премиерът на Македония Зоран Заев с осемте изключени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ депутати. 

Очаква се срещата да се проведе в понеделник следобед в македонския парламент и в нея уастие да вземат още министърът на външните работи Никола Димитров и министърът на правосъдието Рената Десковска, съобщава македонската медия „24 Вести“, позовавайки се на информация от високопоставен функционер от правителството. 

Според източника, представителите на правителството и осемте депутати ще се координират около условията, които поставиха бившите опозиционни народни представители, за да гласуват за отваряне на Конституцията

Те искат промени за усилване на защитата на идентичността, македонския език и употребата на термина Северна Македония за вътрешна употреба да бъде обвързана с членството в Европейския съюз.

Източници от депутатската група на бунтовниците от ВМРО-ДПМНЕ твърдят,че те ще представят конкретно писмено предложения на премиера Заев и министрите.

Осемте изключени депутати от ВМРО-ДПМНЕ за това, че гласуваха „за“ пристъпване към промяна на Конституцията на страната, информираха председателя на парламента Талат Джафери, че в бъдеще ще действат под нова парламентарна група.

Тя ще се нарича „Независима депутатска група от ВМРО-ДПМНЕ и коалиция за по-добра Македония“, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.

В нея ще членуват Елизабета Кънчевска-Милевска, Владанка Авирович, Зечир Рамчилович, Емилия Александрова, Нола Исмаиловска Старова, Кръсто Муковски, Сашо Василевски и Любен Арнаудов.

 

Източник:https://www.actualno.com/


80031