Гражданско Движение ''ДНЕС''

България

Начало / Актуално - България / Захариева: Радев обя...
Захариева: Радев обяви позицията си по Венецуела през медиите, не чу аргументите!

Захариева: Радев обяви позицията си по Венецуела през медиите, не чу аргументите!Президентът реши да обяви своята позиция за кризата във Венецуела през медиите, вместо да изчака обсъждането на Съвета по сигурност. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 

Тя заяви, че Съветът по сигурността е бил свикан в понеделник от премиера, преди президентът Румен Радев да обяви своята позиция. Екатерина Захариева обясни, че Съветът се състои от министри, членове на службите и двама представители на президентството.

 

„Президентът реши да обяви своята позиция през медиите, вместо да изчака обсъждането на Съвета. По Конституция решенията по външната политика на страната се вземат от правителството, президентът представлява България, може да подписва международни договори и има силни правомощия по назначение на посланиците. Но все пак това е отговорност на правителството“, подчерта Захариева.

 

„Истината е, че ние наистина търсихме диалог с президента, още в събота вечерта, в момента, в който излезе проектът на декларацията, инициирана от 5 държави“, изтъкна министърът на външните работи.

 

"Не бих казала, че е лесна комуникацията с президентството. Ние искахме България да излезе с единна позиция. В никакъв случай не сме търсили конфронтация. Веднага щом дойде декларацията за Венецуела, я изпратихме в президентската институция. Президентът обяви позицията си в понеделник вечерта, като по този начин представителите му в Съвета не можаха да чуят аргументите за това България да се приседини към позицията на държавите от Европейския съюз", заяви още Захариева.

 

„Съветът за сигурност беше опит за намиране на обща позиция“, коментира тя, като уточни, че аргументите на представителите на президента са защитавали неговата позиция.

 

„Българското правителство подкрепя венецуелския народ в стремежа му за демокрация. Ние бяхме 20-ата държава членка на ЕС, която се присъедини към тази позиция. Нито сме бързали, нито сме взели неинформирано решение. От миналата година Венецуела ескалира с все по-голям интензитет“, заяви вицепремиерът.

 

Според нея последните президентски избори във Венецуела са проведени недемократично.

 

"Българското правителство подкрепя венецуелския народ в стремежа му към демокрация, подкрепя и международната общност. Изборите във Венецуела бяха организирани по недемократичен начин, от почти година Европейският съюз апелира за нови избори. Решението на правителството не е взето прибързано и при липса на данни. В никакъв случай международната общност, в това число и България, не е взела прибързано решение. Много пъти темата Венецуела е разглеждана в Европейския съюз в последната година и когато нашите партньори ни помолят за подкрепа. Нямаме нито едно различие с нито една от държавите членки – всчки считаме, че трябва веднага да се организират президентски избори, които да отговарят на европейските стандарти, както и да се овладее напрежението.

 

България няма геостратегически интерес там, но не мога да разбера какъв е българският интерес да не се присъединим към декларацията за демократични избори и за овладяване на напрежението там", посочи външният министър. 

"Никой не може да каже кой да управлява една суверенна държава, но не може да го каже и президент, който е избран нелегитимно. Венецуелският народ иска избори. Това е подкрепа за демократичния свят, подкрепа за демократизация на Венецуела и подкрепа за овладяване на напрежението там", каза още Захариева. 

Тя заяви, че все още няма отговор от президента за назначенията на посланици. Информацията е изпратена преди месеци, уточни външният министър.

 

Информация: http://epicenter.bg

 

ВИЖТЕ ДРУГИ СТАТИИ, КОМЕНТАРИ И ПОЗИЦИИ ПО ТЕМАТА:

Правителството призна Хуан Гуайдо за временно изпълняващ функциите на президент на 

Познат лай >> Цветанов: Днес се видя кои са истинските евроатлантици в българската политика

Съветът по сигурността при Борисов призна Хуан Гуайдо, хората на Радев против

Президентът: България да се въздържи от позиция за Венецуела

Тома Биков: Президентът допусна политически гаф по казуса с Венецуела, тя ни лишава от авторитет


89079